Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Καλές γιορτές!


Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Μουσικού Λαμίας σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2009 με ακόμα περισσότερη μουσική !
Επιστροφή στα θρανία στις 8 Ιανουαρίου 2009!

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου



Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας το σχολείο μας θα γιορτάσει τον ερχομό τον Χριστουγέννων, με τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής όσο και της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας. Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι που οργανώνουν οι μαθητές. Μην το χάσετε!

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Η φωτογραφία της ημέρας


Άγιος Βασίλης: Οι κίνδυνοι του επαγγέλματος

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Ακούστε τον Βobby

O Bobby McFerrin, ένας πραγματικά χαρισματικός άνθρωπος αποδίδει εδώ το γνωστό σε όλους μας θέμα του Ροζ Πάνθηρα. Προσέξατε ότι το μόνο μουσικό όργανο που ακούγεται είναι η φωνή; Μιμείται τέλεια το μπάσο, τη τρομπέτα ακόμα και τα ντραμς! Το ίδιο ισχύει και για το πασίγωνστο τραγούδι του Don't worry be happy! Στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.bobbymcferrin.com/sing_and_play_with_bobby.php, μπορείτε να παίξετε με τα τραγούδια του, προσθέτοντας όσες μελωδικές γραμμές θέλετε σε 2 τραγούδια που παραθέτει.

Λες και τίποτα άλλο;


Ok! Όλα καλά και άγια, αλλά μέχρι ενός ορίου. Υπάρχουν κάποια όρια μεταξύ επιτρεπτού και ανε΄πίτρεπτου και πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε τα περνάμε. Το να υποκρίνεσαι έχονταςσας σημαία το θάνατο ενός παιδιού στην ήλικία μας και να σπας καρέκλες στην καλύτερη περίπτωση ή να καςι σπίτια και μαγαζιά στην χειρότερη (πράγμα που καθόλου σπάνια σεν συμβαίνει) πάλι πάντα με πρόσχημα τη διαμαρτυρία πάει πολύ. Τώρα ξαφνικά μας τη βίδωσε το ψώνιο του Αρχαίου Έλληνα και ξυπνήσαμε μια μέρα θέλοντας "δημοκρατία και ελευθερία". Και ακόμα, στην απίθανη περίπτωση που αυτό επιτυγχάνονταν, καταστρέφοντας τους μικρομεσσαίους επιχειρηματίες, πιστεύετε ότι θα υπήρχε δημοκρατία; Υπάρχουν τα λεγόμενα όρια, που αφού τα περάσεις, δεν γνωρίζεις τί πρόκειται να ακολουθήσει. Άδικο δεν είναι να διαμαρτύρεται κάποιος. Άδικο είναι να διαμαρτύρεται κάποιος όταν από πίσω εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες ή απλώς δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους ενώ σπάει τα καταστήματά τους πάνω στον "αγώνα" για την υπεράσπισή τους.

Αν εμπιστευόμαστε την απόδοση της δικαιοσύνης στη βία και στην ψυχολογία του όχλου, όπου μόνο ο νόμος της ζούγκλαςστις συγκεκριμένες περιπτώσεις ισχύει, τότε συγνώμη αλλά για μένα είμαστε χαμένοι από χέρι. Και αυτό όχι επειδή δεν πιστεύω ότι υπό κατάλληλες συνθήκες οι άνθρωποι δεδν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις, αλλά γιατί πολύ απλά αυτές οι συνθήκες δεν επικρατούν και πιθανόν να αργήσουν πολύ να επικρατήσουν - αν επικρατήσουν - τουλάχιστο στην εποχή που ζούμε, γιατί οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι, αναρχικοί ή όπως αλ΄λιώς θέλετε να τους ονομάσετε απλώς είναι αντίθετοι με την κατάσταση που επικρατεί - όπως και όλοι μας - τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης εκ της οποίας πρόκειται να επικρατήσουν μόνο οι ισχυρές επιχειρήσεις, ενώ όλες οι άλλες - στις οποίες ανήκουν και οι ελληνικές - τείνουν να σβηστούν από το χάρτη, όσο και με τα σκάνδαλα που σκάνε σαν βόμβες το ένα μετά το άλλο, με τρόπο τέτοιο ώστε το επόμενο να μας κάνει να ξεχνάμε το προηγούμενο, όμως δεν φαίνεται μέσα από τις πορείες τους να έχουν μια αντιπρόταση - οποιαδήποτε και αν είναι αυτή. Αντίθετα, η αντίδρασή τους δε φαίνεται να έρχεται μέσα από ώριμη σκέψη αλλά μετά από μια επιπόλαιη απόφαση της στιγμής που μόνο υπεύθυνο άτομο δεν θυμίζει.

Για να θέσουμε λοιπόν μια ερώτηση: Για ποιο λόγο τους επιτρέπει ο καθένας να αμαυρώνουν τις πορείες - προσοχή εδώ εννοούμε τις αρχικά ειρηνικές - με επεισόδια και καταστροφές, που εκτός του ότι μας πάνε ένα βήμα πίσω, μας ρεζιλεύουν στην κυριολεξία στη διεθνή κοινή γνώμη και μόνο θετικά δεν θα είναι τα αποτελέσματά τους;

Δεν πιστεύω ότι κάποιος από σας θεωρεί πως η λύση για τον πονοκέφαλο είναι να κόψουμε το κεφάλι, όσο ισχυρός και αν είναι αυτός. Η λύση θα είναι ένα απυσίπονο και να σκεφτούμε αργότερα, αφού ο πόνος έχει φύγει με ψυχραιμία τι ήταν αυτό που μας πείραξε και μας΄πόνεσε τόσο φριχτά το κεφάλι. Δεν είναι σωστό να παίρνουμε αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής - χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε - συνήθως αυτές οι αποφάσεις δεν βγαίνουν σε καλό.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι για να αντιταχθούμε σ' αυτή ως καταναλωτές, απλώς επιλέγοντας προϊόντα του τόπου μας και όχι των πολυεθνικών εταιρειών , που δεν μας πειράζει όταν βλέπουμε ένα παράρτημά τους να καταστρέφεται λέμε ότι γιατί αυτές δεν έχουν ανάγκη΄, ενώ δεν σκεφτόμαστε ότι όντως δεν έχουν ανάγκη και πως το μόνο που θα αποκομίσουν από αυτή την καταστροφή είναι κέρδος λόγω της ασφάλειάς τους. Το ειδικό πρόβλημα έιναι όμως ότι έτσι όπως δρούμε - λόγω των επεισοδίων - καταστρέφουμε και τον τελευταίο οικονομικό πνεύμονα της Ελλάδας, τον τουρισμό.

Είναι γνωστό πως οι επισκέπτες της χώρας μας, αυτό το καλοκαίρι ήταν κατά πολύ λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε αυτό συνέβαλαν αθροιστικά πολλοί παράγοντες, που καθιστούν την Ελλάδα όλο και πιο επικίνδυνη για τους τουρίστες. Πρώτα απ' όλα, τα διάφορα περιστατικά όπου παιδιά - σημειωτέον έχασαν τη ζωή τους λόγω ατυχήματος με μονοξείδιο του άνθρακα σε τουριστικά θέρετρα, χωρίς να ξεχνάμε τις περσινές και φετινές καλοκαιρινές πυρκαγιές, με χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους σαν τελικό απολογισμό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διάφορες δολοφονίες (Αυστραλού νέου στη Μύκονο κ.α.) και τα φετινά επεισόδια - για μέρες πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο εκτός από τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν στν τουρισμό, πολύ πιθανόν να πλήκουν τις επιδιώξεις της Ελλάδας και σε διπλωματικό επίπεδο. (βλ Σκόπια)

Ξαναρωτάω λοιπόν, υπάρχει λόγος να αυτοκαστρεφόμαστε αντί να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι πάει στραβά, ενώ δυστυχώς χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία το όνομα ενός παιδιού που τώρα είνα νεκρό και το ευχαριστούμε κιόλας που πέθανε έμμεσα με τις πράξεις μας,ε πειδή έτσι δώθηκε η ευκαιρία για να ξεκινήσει αυτός οα φαύλος κύκλος; Αν αυτό δεν είναι ιεροσυλία τότε τί είναι;

Φανή Τσιτούρα, Α' Λυκείου

Η φωτογραφία της ημέρας


Μπορεί να συμβεί σε όλους μας.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Όλες οι αλλαγές για 135.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2009



Νέοι όροι πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ! «Ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό», Αιτήσεις-Δηλώσεις για πρώτη φορά όλων των υποψηφίων μέσα στο α΄ 20ήμερο του Φεβρουαρίου, νέοι όροι πρόσβασης και συντελεστές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και των ΤΕΕ, είναι οι αλλαγές για τους περίπου 135.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2009. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι όροι πρόσβασης και οι συντελεστές για τους χιλιάδες υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) καθώς και των αποφοίτων των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ). Από 2 έως 20 Φεβρουαρίου 2009 θα κληθούν από το ΥΠΕΠΘ να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση φέτος όλοι οι υποψήφιοι, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου και τελειόφοιτοι του ΕΠΑΛ. 1 Για πρώτη φορά φέτος (μέχρι πέρυσι τα δήλωναν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου) η επιλογή από τους μαθητές του δευτέρου μαθήματος Γενικής Παιδείας όπου επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνει με ΑίτησηΔήλωση που θα υποβάλουν στο Λύκειο, κατά το χρονικό διάστημα από 2 μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2009. 2 Για πρώτη φορά φέτος υποβάλλουν επίσης Αίτηση-Δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ που έχουν επιλέξει την ομάδα Β΄ των μαθημάτων και θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 3 Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης Αίτηση-Δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα, στην οποία θα δηλώνουν επιπλέον και την Κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν. Προσοχή στις δηλώσεις Η αίτηση όλων των κατηγοριών των υποψηφίων είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση. Επίσης υποψήφιος που δήλωσε με την Αίτηση-Δήλωση που υπέβαλε ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά σε κάποιο μάθημα ή ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο 7ο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στην εξέταση του οποίου τελικά δεν προσήλθε, θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0), ο οποίος θα συνυπολογιστεί και στον τελικό ΓΒΠ του υποψηφίου. Αντίθετα, αν υποψήφιος με την ΑίτησηΔήλωση δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην εξέταση ειδικού μαθήματος ή στις προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ και δεν προσέλθει στις εν λόγω εξετάσεις δεν έχει καμία βαθμολογική επίπτωση, αλλά αποκλείεται από τις διαδικασίες εισαγωγής σε Τμήματα ή Σχολές που απαιτούν τέτοιες εξετάσεις. Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Κατεύθυνσης, Γενικής Παιδείας ή Επιλογής, που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν.


πηγή:Χρήστου Κάτσικα , Τα Νέα

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Εν ψυχρώ δολοφονία


Ανεπίτρεπτο και καταδικαστέο το προχθεσινο περιστατικο! Να αφαιρεθεί μια ζωή ; Ενός 15χρονου;
Εκτός έλεγχου βρίσκεται η χώρα από το βράδυ του Σαββάτου. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. άναψε το φιτίλι της κοινωνικής οργής και οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια και μεγάλες καταστροφές, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε κατάσταση παραλυσίας.
«Είδα τον αστυνομικό που έβγαλε όπλο, σημάδεψε προς τα παιδιά και πυροβόλησε δύο φορές.
Στο βάθος είδα μια φιγούρα να κείτεται και κάποιον να τον τραβάει. Οι αστυνομικοί έκαναν μεταβολή και με το ίδιο βήμα κατευθύνθηκαν προς τη διμοιρία και έφυγαν. Ακολούθησε πανικός. Αργότερα μάθαμε ότι το παιδί πέθανε. Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία». Αυτόπτης μάρτυρας στην εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 15χρονου παιδιού «της διπλανής πόρτας», του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν ο κ. Νώντας Παπαδημητρίου μαζί με δεκάδες άλλους θαμώνες καφετεριών και περαστικών από την περιοχή των Εξαρχείων το βράδυ του Σαββάτου. Οι περιγραφές των μαρτύρων ανατρέπουν τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών ότι δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς και πυροβόλησαν πάνω σε συμπλοκή.
Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη πραγματοποιούνται πορείες. Το σχολείο μας συμμετέχει στην πορεία που πραγματοποιείται στο κέντρο της Λαμίας σήμερα από τις 10:30.
Αύριο τα σχολεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Ένα ποίημα την ημέρα

Κ.Π. Καβάφης

Κεριά
Του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ' εμπροστά μας
σα μιά σειρά κεράκια αναμένα -χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια.
Οι περασμένες μέρες πίσω μένουν, μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων·
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη, κρύα κεριά, λιωμένα, και κυρτά.
Δεν θέλω να τα βλέπω·
με λυπεί η μορφή των, και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ' αναμένα μου κεριά.
Δεν θέλω να γυρίσω
να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Άχρηστες (και μερικές χρήσιμες) πληροφορίες για τον κόσμο.

  • Ο αριθμός των εν ζωή ενθρώπων πάνω στη γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά.
  • Ο Ναπολέοντας φοβόταν τις γάτες.
  • Ο Ρωμαίας αυτοκράτορας Καλιγούλας διόρισε το άλογο του Συγκλητικό.
  • Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν είχε αφαλό γιατί του αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.
  • Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.



  • Το συνολικό βάρος των μυρμηγκιών πάνω στη γη είναι μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος των ανθρώπων.
  • Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου η IBM κατασκεύασε μετρητικές μηχανές τις οποίες χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να μπορέσουν να οργανώσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Κάθε σταγόνα θαλασσινού νερού περιέχει περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα χρυσού.
  • Ο πίνακας της Μόνα Λίζα ήταν κρεμασμένος στην κρεβατοκάμαρα του Ναπολέοντα.
  • Σε πάνω από το 90% των συντριβών αεροσκαφών υπάρχουν επιζώντες.
  • Τα δακτυλικά αποτυπώματα των κοάλα και των ανθρώπων είναι πανομοιότυπα.
  • Ο Τσάρλι Τσάπλιν (αυθεντικός) βγήκε τρίτος σε ένα διαγωνισμό για σωσίες του Τσάρλι Τσάπλιν.
  • Οι πεταλούδες έχουν την αίσθηση της γεύσης στα πόδια τους.
  • Κάθε μέρα είναι κατά 55% διεσκατομυριοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη από την προηγούμενη.

    Ψηφίστε ποια από τις παραπάνω πληροφορίες σας φάνηκε πιο χρήσιμη!

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Οι Καθηγητές της Μουσικής προτείνουν: Brad Mehldau - Paranoid Android


Το γνωστό "Paranoid Android" των Radiohead, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή από τον Brad Mehldau, έναν από τους πλέον ευρηματικούς, τολμηρούς και εκκεντρικούς εκπροσώπους της nouvelle vague της jazz στις ημέρες μας. Η μεγάλη του ως σήμερα καριέρα ξεκίνησε το 1995 με προσωπικούς δίσκους και συναυλίες. Η συμμετοχή του στο περίφημο σχήμα, "The Art of the Trio" που έλαβε εξαιρετικές κριτικές και ακολουθήθηκε από βραβεύσεις και υποψηφιότητες για Grammy, τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους της σύγχρονης jazz αντίληψης.
Τον περιγράφουν ως «περιπετειώδη προσωπικότητα της jazz» ή λένε ότι «στην μουσική του Mehldau αντιπαλεύουν το ροκ με την τζαζ και την κλασική μουσική». Με τον εξαιρετικό του μπασίστα Larry Grenadier και τον πρόσφατα συνεργαζόμενο ντράμμερ Jeff Ballard, το τρίο Mehldau είναι από τα πλέον περιζήτητα σχήματα του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που μοιάζει να είναι βέβαιο είναι ότι ο πολυσχιδής Brad Mehldau που είναι και συγγραφέας, είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και ίσως αυτό που αναφέρει ο Pat Metheny, δηλ «ότι ο πιανίστας αυτός είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει υπάρξει μετά τον Herbie Hancock».

Ένα ποίημα την ημέρα

Γιάννης Ρίτσος

Όνειρο καλοκαιρινού Μεσημεριού
(απόσπασμα)


Χτὲς βράδυ δὲν κοιμήθηκαν καθόλου τὰ παιδιά. Εἴχανε κλείσει ἕνα σωρὸ τζιτζίκια στὸ κουτὶ τῶν μολυβιῶν, καὶ τὰ τζιτζίκια τραγουδοῦσαν κάτου ἀπ' τὸ προσκεφάλι τους ἕνα τραγούδι ποὺ τὸ ξέραν τὰ παιδιὰ ἀπὸ πάντα καὶ τὸ ξεχνοῦσαν μὲ τὸν ἥλιο.

Χρυσὰ βατράχια κάθονταν στὶς ἄκρες τῶν ποδιῶν χωρὶς νὰ βλέπουν στὰ νερὰ τὴ σκιά τους. κι ἤτανε σὰν ἀγάλματα μικρὰ τῆς ἐρημιᾶς καὶ τῆς γαλήνης.

Τότε τὸ φεγγάρι σκόνταψε στὶς ἰτιὲς κι ἔπεσε στὸ πυκνὸ χορτάρι.

Μεγάλο σούσουρο ἔγινε στὰ φύλλα.

Τρέξανε τὰ παιδιά, πῆραν στὰ παχουλά τους χέρια τὸ φεγγάρι κι ὅλη τη νύχτα παίζανε στὸν κάμπο.

Τώρα τὰ χέρια τους εἶναι χρυσά, τὰ πόδια τους χρυσά, κι ὅπου πατοῦν ἀφήνουνε κάτι μικρὰ φεγγάρια στὸ νοτισμένο χῶμα. Μά, εὐτυχῶς, οἱ μεγάλοι ποὺ ξέρουν πολλά, δὲν καλοβλέπουν. Μονάχα οἱ μάνες κάτι ὑποψιάστηκαν.

Γι᾿ αὐτὸ τὰ παιδιὰ κρύβουνε τὰ χρυσωμένα χέρια τους στὶς ἄδειες τσέπες, μὴν τὰ μαλώσει ἡ μάνα τους ποὺ ὅλη τη νύχτα παίζανε κρυφὰ μὲ τὸ φεγγάρι.

Φιλία


Τα παιδιά μόλις μπαίνουν στο Γυμνάσιο καταλαβαίνουν τί σημαίνει η λέξη "φιλία" γιατί τα περισσότερα από αυτά παλεύουν γι αυτή. Η φιλία προϋποθέτει ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη. Ενώνει στενά τους ανθρώπους και τους κάνει να λυπούνται μαζί και να χαίρονται μαζί, κάτι που πιστεύω πως είναι όλο και πιο σπάνιο σήμερα. Οι διαφορές στη φυλή, στη μόρφωση, στην πείρα, στην ιδιοσυγκρασία, στο χαρακτήρα κλπ. δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της φιλίας. Έτσι λοιπόν η φιλία αποτελεί μια από τις δυνατότερες και σπουδαίες σχέσεις του ανθρώπου.

Βασιλεία Αργύρη, Ά Γυμνασίου

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS


H 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS το 1988 με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το ΑΙDS είναι μια από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου η επιδημία συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής.

Το απόφθεγμα της ημέρας


"Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα"
Τζορτζ Όργουελ (1903 - 1950), (από τη "Φάρμα των Ζώων")
Άγγλος συγγραφέας