Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα!!!




Η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου

(Γράφει η Μπομπότα Σταυρούλα, μαθήτρια στο Γ2 Γυμνασίου)

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, είχαμε μία εκδήλωση στο ΚΕΠ και συμμετείχαν παιδιά απ’ όλο το Μουσικό Σχολείο. Τα σύνολα που πήραν μέρος ήταν η Ευρωπαϊκή Ορχήστρα και Χορωδία, η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία, το Σύνολο Σαξοφώνων και η Μαρία Μπαλή που τραγούδησε μια άρια από μια Χριστουγεννιάτικη όπερα.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Οι εντυπώσεις των παιδιών απο την εκδρομή στο Μιλάνο-Chamonix-Γενεύη...

Οι μέρες ήταν λίγες,μα οι εμπειρίες πάρα πολλές!
Επιστρέψαμε στη Λαμία με την ανάμνηση μιας σχολικής εκδρομής,που εκτός από αναψυχή μας προσέφερε και μοναδικές εμπειρίες επιστήμης και πολιτισμού.Επισκεφτήκαμε τη Σκάλα του Μιλάνο,την έκθεση "Da vinci και τεχνολογία",την ιστορική Γενεύη και φυσικά το εργαστήριο φυσικής του Cern,όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής που έχει διεξαχθεί έως τώρα στον πλανήτη.Η φιλοξενία από τους Έλληνες επιστήμονες αλλά και η περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Cern ήταν απίστευτη εμπειρία. Ακόμη,περάσαμε αξέχαστες βραδιές περπατώντας στην εκθαμβωτική πόλη του Μιλάνο,ανακαλύπτοντας την παλιά πόλη της Γενεύης και δοκιμάζοντας νέες γεύσεις.Ύστερα από αυτή την εκδρομή νιώθουμε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε το φετινό μας αγώνα...
Τσεκούρα Κωνσταντίνα
Γ1 Λυκείου




Η εκδρομή που πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ λυκείου του Μουσικου Σχολείου Λαμίας στο εξωτερικό, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αρχικός προορισμός το Μιλάνο.Καταπληκτική πόλη! Η ομάδα των μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές επισκέφθηκε διάφορα αξιοθέατα της πόλης όπως το μουσείο Davintsi και τον καθεδρικό ναό (Duomo). Στη συνέχεια μέσω Άλπεων περάσε στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην πόλη της Γενεύης. Εκει η ομάδα του Μουσικού Σχολείου έγινε δεκτή από Έλληνες καθηγητές και φοιτητές του ερευνητικού κέντρου C.E.R.N. οι οποίοι τους ξενάγησαν σε διάφορους χώρους αλλά και τους μίλησαν στο αμφιθέατρο και απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματα και την εξέλιξη των πειραμάτων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε μια τουριστική ξενάγηση στην πόλη της Γενεύης. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι παραδοσιακές Ελβετικές γεύσεις και ιδιαίτερα το φοντύ. Eπιστροφή την επομένη στο Μιλάνο και από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα.

Θανάσης Σφήκας

Η εκδρομή μας στο Μιλάνο – Camonix – Γενεύη

Πόσα όμορφα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν, όταν υπάρχει όνειρο, αγάπη και μεράκι. Εδώ και ένα χρόνο ο καθηγητής της Φυσικής του σχολείου μας κ. Πανταζής, ο οποίος είχε την ιδέα της επίσκεψης στο Cern και φρόντισε για τις επαφές μ’ αυτό, και η Διεύθυνση του σχολείου, που φρόντισε για την υλοποίησή της τόσο από γραφειοκρατικής άποψης όσο και από άποψης εξεύρεσης πόρων, δούλεψαν σκληρά προκειμένου το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Έτσι 18 μαθητές της Γ’ Λυκείου και 7 καθηγητές του Σχολείου μας αναχωρήσαμε στις 28/11 κατ’ αρχήν για το Μιλάνο, την πλουσιότερη εμπορική και βιομηχανική πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.
Εντύπωση μας προκάλεσαν οι πολυάριθμοι και από κάθε γωνιά της γης επισκέπτες της, η ζωντάνια των κατοίκων της αλλά και η παντελής άρνησή τους να μιλήσουν σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός των Ιταλικών. Το κέντρο της πόλης, η Piazza del Duomo με τον καθεδρικό ναό της, έσφυζε από ζωή ως αργά το βράδυ. Ο ναός χτίστηκε από το 1386-1800, το βέλος του τρούλου του ξεπερνά σε ύψος τα 100 μέτρα και κοσμείται εξωτερικά με περισσότερα από 2.000 αγάλματα.
Κρίναμε απαραίτητη την επίσκεψη στο Μουσείο των Επιστημών και της Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι» που είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας από τον 15ο αι. και εξής. Όπως μας πληροφορούσε μια επιγραφή έξω απ’το Μουσείο ( πάντα και μόνο στα Ιταλικά ) το κτίριο ήταν από τις αρχές του 16ου αι. μονή. Εμείς επισκεφτήκαμε τη «Λεοναρδινή Στοά», που περιείχε πρότυπα μηχανών και εφευρέσεων του Λεονάρντο.
Επόμενος σταθμός μας ήταν η πανέμορφη Γένοβα, το σημαντικότερο λιμάνι της Ιταλίας, στην καρδιά της Ιταλικής Ριβιέρας. Μας κατέπληξαν τα πολυάριθμα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά της κτήρια, με τις περίτεχνες μαρμάρινες διακοσμήσεις τους στο εξωτερικό τους. Περπατήσαμε στα στενά δρομάκια της και αναρωτηθήκαμε πώς ήταν η ζωή των κατοίκων πίσω απ’ τα παράθυρα των πολυόροφων κτηρίων που δεν τα έβλεπε ποτέ ο ήλιος. Σ’ ένα απ’ αυτά τα σοκάκια οι πιστοί ενός τζαμιού μας χαιρέτησαν εγκάρδια, αλλά δεν μας επέτρεψαν την είσοδο, αφού δεν ήμασταν μουσουλμάνοι.
Στη διαδρομή προς το Γαλλικό θέρετρο Camonix διασχίσαμε τις χιονισμένες Άλπεις, θαυμάσαμε το επιβλητικό τοπίο και τις πολλές σήραγγες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μήκος μεγαλύτερο από 11,5 χιλιόμετρα. Το Camonix ήταν κατάλευκο απ’ το χιόνι και παίξαμε χιονοπόλεμο. Το χαρήκαμε πάρα πολύ.
Επόμενος σταθμός μας η Γενεύη, όπου μείναμε δύο ημέρες. Διασχίσαμε την παλιά πόλη, φωτογραφίσαμε τα κτήρια και τους γραφικούς δρόμους και απολαύσαμε το υπέροχο θέαμα της λίμνης στην καρδιά της πόλης. Φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο άγαλμα του Ε. Ντυνάν, ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, και κάναμε μια μικρή στάση μπροστά στο κτήριο του Ο.Η.Ε.. Παρακολουθήσαμε μία απογευματινή θεία Λειτουργία σ’ έναν καθολικό ναό και απολαύσαμε μια διαθρησκευτική εκδήλωση σε μια Λουθηρανική εκκλησία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συγκρίνουμε το γυμνό εσωτερικό της χώρο με τον πλούσια διακοσμημένο της καθολικής εκκλησίας. Η τετράφωνη χορωδία ήταν καταπληκτική. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και θα μας μείνει αξέχαστη η υπέροχη μελωδία του εκκλησιαστικού οργάνου. Στο τέλος της εκδήλωσης ήπιαμε έξω από την εκκλησία ζεστό κρασί με βότανα και κουβεντιάσαμε με τον βουδιστή ιερέα που συμμετείχε στην εκδήλωση.
O τελικός μας προορισμός ήταν το CERN ( Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής γνώσης, στη Φυσική και σε άλλες θετικές επιστήμες, στον πλανήτη. Οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο CERN μας δέχτηκαν πολύ ζεστά, μας μίλησαν για το μεγάλο πείραμα σύγκρουσης πρωτονίων που διεξάγεται αυτή την εποχή εκεί και γενικότερα για την λειτουργία του.
Μας ξενάγησαν στους χώρους του CERN, απάντησαν στις απορίες μας και μας έκαναν να νιώσουμε πραγματικά ξεχωριστοί που βρεθήκαμε εκεί την εποχή που διεξαγόταν το μεγάλο πείραμα. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μιχάλη Κορατζίνη για την προσιτή παρουσίαση των επιστημονικών ερευνών και την υπομονή του να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Νίκη Μάλλιου