Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Γιόρτη Παραμυθιών από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας στη Δημοτική Πινακοθήκη



Την Πέμπτη 17 Απριλίου 2008 στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς», της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», στις 8:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση «Γιορτή Παραμυθιών».
Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Τάξης Δημοτικού που παρακολουθούν το πρόγραμμα των προπαρασκευαστικών μαθημάτων του Σχολείου μας, καθώς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.
Παραμύθια με μουσική από την αρχαία Ελλάδα έως τη σύγχρονη εποχή για μικρούς και μεγάλους.
Είσοδος ελεύθερη.

Ημερήσιο πρόγραμμα της συνάντησης στα πλαίσια του προγράμματος Socrates - Comenius




ΣΑΒΒΑΤΟ 12-04
10:00 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ-ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
11:30 - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΌ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ
14:00 - ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗ
16:00 - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ
18:00 - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΜΙΑ
19:30 - ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ 13-04
09:30 - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΌ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΥΣ
11:30 - ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ - ΜΙΚΡΟ ΠΡΩΙΝΟ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
12:00 - ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ
15:00 - ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
17:30 - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
18:30 - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΜΙΑ
20:30 - ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 14-04
08:00 - ΑΦΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΕΝΑΡΞΗ ΜΟΝΤΑΖ
10:00 - ΑΦΙΞΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
12:45 - ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
15:00 - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
21:00 - ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΤΡΙΤΗ 15-04
09:00 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ "ΓΑΛΑΞΙΑΣ"
09:30 - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
10:30 - ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΜΠΟΥΦΕΣ
11:00 - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΚΆΘΕ ΧΩΡΑ
12:30 - ΛΗΞΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
19:00 - ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Η φωτογραφία της ημέρας



Μετά τον τετραγωνισμό του κύκλου... η στρογγυλοποίηση της γάτας!

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Αφιέρωμα: Ηκαθημερινή ζωή στην Αρχαία Αθήνα

Στην Αθήνα η μέρα αρχίζει όπως στη φύση, με την ανατολή του ήλιου. Στον Αθηναίο δεν άρεσε η τεμπελιά. Πλούσιος ή φτωχός, σηκωνόταν μόλις φώτιζε η μέρα. Αλλιώς ούτε ήταν δυνατό. Η ζωή της Αθήνας ήταν έτσι ρυθμισμένη, που εκείνος που θα επέτρεπε στον εαυτό του να τεμπελιάσει τις πρώτες ώρες της μέρας δεν θάβρισκε κανέναν στο σπίτι. Όταν ο Ιπποκράτης ήθελε να περάσει από τον Σωκράτη να τον πάρει για να κάνουν μαζί μια επίσκεψη στον Πρωταγόρα, που είχε έρθει στην Αθήνα, πήγε στον Σωκράτη πριν από την ανατολή του ήλιου, κι όπως λεει ο Πλάτωνας "έκανε μεγάλη φασαρία χτυπώντας τη θύρα με ένα ραβδί". Ο Σωκράτης κοιμόταν. Ο Ιπποκράτης τον σήκωσε απ' το κρεβάτι και επέμεινε να πάνε χωρίς καθυστέρηση. Αλλά ο φιλόσοφος του απάντησε: "Όχι, είναι πολύ νωρίς. Να πάμε όταν φέξει". Μόλις φάνηκαν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του Καλλία, όπου είχε καταλύσει ο Πρωταγόρας. Όταν όμως έφτασαν εκεί, βρήκαν το σπίτι γεμάτο καλεσμένους. Ο Πρωταγόρας έκανε περίπατο στη στοά μαζί με τον Καλλία και τους ακολουθούσε μια ομάδα ξένων, που είχαν έρθει από άλλες πόλεις, ακολουθώντας τα ίχνη του Πρωταγόρα. Στην άλλη άκρη της στοάς ένας άλλος σοφιστής, ο Πρόδικος, ήταν ακόμα ξαπλωμένος και σκεπασμένος με την κουβέρτα στο δωμάτιο, που είχε μετατραπεί σε κοιτώνα εξαιτίας των πολλών καλεσμένων, και συζητούσε κι αυτός για κάτι, αλλά ο Σωκράτης δεν κατάφερε να μάθει για ποιο πράγμα γινόταν λόγος γιατί ο Πρόδικος μιλούσε πάρα πολύ σιγανά.Έτσι, λοιπόν, ο Αθηναίος έκανε τις επισκέψεις του την αυγή. Η πρωινή προετοιμασία των Αθηναίων δεν ήταν και τόσο πολύπλοκη. 'Έπλεναν μονάχα το πρόσωπο και τα χέρια, έπειτα ντύνονταν και έβγαιναν.




1.Ενδυμασία




Συνήθως πιστεύουν ότι οι Έλληνες ντύνονταν στα λευκά, αλλά αυτή η γνώμη είναι λαθεμένη. Το πλήθος στην Αθήνα παρουσίαζε μια εικόνα πολύ γραφική, που δεν έμοιαζε καθόλου με μια μονότονη πομπή λευκών μορφών. Η ενδυμασία ήταν κατασκευασμένη από υφάσματα με ζωηρά χρώματα, κάποτε μάλιστα από πολλά χρώματα (ειδικότερα η ενδυμασία των νέων) : πορφυρό, κόκκινο, πράσινο και γαλάζιο. Στους άντρες δεν άρεσε το κίτρινο χρώμα, το θεωρούσαν καλό μόνο για τις γυναίκες. Τα λευκά ενδύματα στολίζονταν με μια λωρίδα χρωματιστή. Το κύριο αντικείμενο της αντρικής ενδυμασίας ήταν ο χιτώνας, που τον φορούσαν κατάσαρκα.





Ο χιτώνας δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κομμάτι πανί, με τρύπες για τα χέρια, που το έπιαναν στον έναν ώμο με πόρπη. Το μήκος του χιτώνα ποίκιλλε ανάλογα με την εποχή. Στην αρχή ήταν πολύ μακρύς, μα αργότερα άρχισαν να τον σφίγγουν στη μέση με ένα κορδόνι και έτσι έφτανε ως τα γόνατα. Κάποτε στο χιτώνα έβαζαν και μανίκια. Οι χιτώνες, που προορίζονταν για τους υπηρέτες, τους βιοτέχνες, τους στρατιώτες και τους δούλους είχαν μια τρύπα, μονάχα για το αριστερό χέρι, ο δεξιός ώμος έμενε ακάλυπτος. Πάνω από το χιτώνα οι Αθηναίοι φορούσαν ένα είδος μανδύα ή πελερίνα που το έλεγαν ιμάτιο. Τη μια άκρη του ιματίου την έσφιγγαν στο στήθος κάτω από την αριστερή μασχάλη, ενώ το υπόλοιπο το έριχναν στην πλάτη, πάνω από τον αριστερό ώμο, περνώντας το κάτω ή πάνω από το δεξί χέρι και ξαναπερνώντας το πάνω από τον αριστερό ώμο έτσι που η άλλη άκρη να κρέμεται στην πλάτη. Ένα ιμάτιο για να θεωρείται σεμνό έπρεπε να καλύπτει τα γόνατα, αλλά να μη φτάνει ως τους αστράγαλους.Υπήρχε και ένας κοντός μανδύας, πιασμένος με μια πόρπη κάτω απ' το λαιμό και αφημένος να πέφτει ελεύθερα πάνω απ' τους ώμους και τις πλάτες. Αυτή η πελερίνα ονομαζόταν χλαμύδα και τη φορούσαν στον πόλεμο, στο κυνήγι και στα ταξίδια. Στην Αθήνα η χλαμύδα ήταν το συνηθισμένο ένδυμα της νεολαίας.Το κεφάλι έμενε ακάλυπτο. Οι Έλληνες φορούσαν κάλυμμα μόνο όταν έβγαιναν έξω απ' την πόλη για να προστατεύουν το κεφάλι τους από τη ζέστη και τη Βροχή. Στους δρόμους της Αθήνας μπορούσε να συναντήσει κανείς με κάλυμμα μόνο ταξιδιώτες ή ανάπηρους. Κανένας δεν μπορούσε να φαντασθεί τον Πλάτωνα ή τον Δημοσθένη να διασχίζει την Αγορά με κάλυμμα στο κεφάλι.Υπήρχαν ορισμένα είδη καλύμματος λευκά ή καφέ. ο πίλος ήταν ένα είδος καλύμματος από πίλημα με πολύ μικρούς γύρους ή και χωρίς γύρους και ο πέτασος ένα αληθινό καπέλο από πίλημα, ίσιο στην κορυφή, με μια κορδελίτσα. Η κορδελίτσα είχε σκοπό να σφίγγει καλά τον πέτασο κάτω από το σαγόνι ή να τον κρατάει όταν τον έβγαζαν και τον έριχναν πίσω στις πλάτες. Η κυνή ήταν ένα κάλυμμα χωρίς γύρους, δηλαδή ένας απλός στρογγυλός σκούφος, από δέρμα σκυλιού.


2. Κόμη




Οι Έλληνες είχαν πυκνά μαλλιά. Δεν έκοβαν τα μαλλιά τους πολύ κοντά. τα έκοβαν έτσι που να καλύπτουν το κεφάλι, αλλά να μη φτάνουν ως τους ώμους. Μερικοί κομψευόμενοι νεανίες, σαν τον Αλκιβιάδη π.χ., είχανε μακριούς Βοστρύχους χτενισμένους με φροντίδα. Οι αθλητές, αντίθετα, έκοβαν τα μαλλιά τους πολύ κοντά. Εκτός απ' τους κομψευόμενους νέους, Βοστρύχους άφηναν και οι φιλόσοφοι, αυτό ήταν άλλωστε το διακριτικό τους γνώρισμα.

Νίκος Τσακίρης, Γ' Γυμνασίου

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ελέφαντας Πικάσο

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτός ο ελέφαντας ζωγραφίζει! Και μάλιστα ζωγραφίζει έναν ελέφαντα! Αν και μας είναι άγνωστο το πόσες ώρες σκληρής εκπαίδευσης θα έχει υποστεί για να μάθει να το κάνει αυτό, αυτός ο ελέφαντας ζωγραφίζει με την προβοσκίδα του έναν πολύ καλού επιπέδου πίνακα, ξαναπερνώντας μάλιστα από δεύτερο χέρι τις αχνές γραμμές με αξιοσημείωτη ακρίβεια...! (κάτι που ούτε κι εγώ μπορώ να κάνω).

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Και στις μέρες μας υπάρχει ελπίδα!

Η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί την πλήρη διακοπή ή τουλάχιστο την περικοπή σε πολύ μεγάλο ποσοστό της μόλυνσης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ένας καθαρός πλανήτης απαιτεί μεγάλες περικοπές από τα έθνη που κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης σήμερα και ειδικά από την Αμερική, τη Αυστραλία και την Ευρώπη. Αλλά υπάρχει ελπίδα. Σήμερα χρησιμοποιούμε την ενέργεια με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Η τεχνολογία της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο να γίνει ανταγωνιστική και ίσως πιο οικονομική από την ενέργεια που παρέχουν τα ορυκτά καύσιμα. Η συμφωνία μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότου, μπορεί να δώσει ισχυρά οικονομικά κίνητρα για καθαρότερες μορφές ενέργειας. Σύντομα, η πλειονότητα του ηλεκτρισμού θα προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια και τα περισσότερα αυτοκίνητα θα κινούνται με υδρογόνο, ενώ η δημιουργία νέων δασικών περιοχών και η ειδική μεταχείριση του βιότοπου των ωκεανών θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές.



Το στοίχημα δεν είναι δύσκολο να κερδιθεί. Έχουμε την τεχνολογία για να αποτρέψουμε τη χειρότερη ίσως απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό που αντιμετωπίζουμε μετά από το τέλος της προηγούμενης εποχής των παγετώνων. Υπάρχει όμως η ανάλογη πολιτική θέληση;
Παρά τη συνεχιζόμενη βιομηχανοποίηση σε πολλά σημεία του πλανήτη, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα δεν αυξάνεται με τον ίδιο ταχύ ρυθμό όπως ανάμενε κανείς. Όπως έχουμε δει, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί μόλις κατά 6% μέσα στη δεκαετία του 1990. Η σχετικά μικρή σημερινή εκπομπή ρυπών μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην κατάρρευση των οικονομιών της ΕΣΣΔ και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αντικατοπτρίζει ακόμη δύο μακροπρόθεσμες τάσεις: την αύξηση της απόδοσης της χρησιμοποιούμενης ενέργειας σε πολλές χώρες και τη μείωση της χρήσης ενός εκ των «βρώμικων» καυσίμων, του κάρβουνου.



Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν δύο από τις κύριες επιλογές φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας που είναι σήμερα διαθέσιμες. Η τοποθέτησή τους αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι έλικες των ανεμογεννητριών δεσπόζουν στις κοιλάδες της Ινδίας και σε άλλες χώρες. Τα ηλιακά πλαίσια σπινθηροβολούν στις οροφές των αγροτόσπιτων της Κένυας πολύ περισσότερο και από την ηλιόφωτη Αυστραλία. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές για τη μετατροπή κάποιων φυσικών και συγχρόνως καθαρών υλών σε ενέργεια. Τα φιλικά προς το κλίμα βιοκαύσιμα μπορούν να αποτελέσουν το νέο είδος ενέργειας μέχρι το 2010.


Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας "Nellis" που βρίσκεται βορειοανατολικά του Λας Βέγκας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στον κόσμο.

Η σκέψη είναι ότι τα δέντρα, οι καλλιέργειες και τα απόβλητα των αγροκτημάτων μπορούν άμεσα να αντικαταστήσουν το κάρβουνο στα εργοστάσια ή ακόμη καλύτερα, να αποσταχθούν για την παραγωγή αιθανόλης, ενός περισσότερο συμπυκνωμένου καυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στα εργοστάσια είτε απευθείας στον κινητήρα των οχημάτων. Το κάρβουνο μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με το φυσικό αέριο. Οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορούν εύλογα να χαρακτηριστούν ως η πλέον σοβαρή απειλή για τη μελλοντική σταθερότητα και τις συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη μας. Οι παρεμβάσεις της ανθρωπότητας έχουν απορυθμίσει τη φυσική ροή των διαφόρων επεξεργασιών του πλανήτη, όπως του κύκλου του άνθρακα, σε βαθμό τέτοιο που να δημιουργεί κινδύνους υπερκάλυψης των διαδικασιών αυτών.


Το βραβευμένο σκάφος "Solar Sailor" χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Πιστεύω ότι η αποστολή που αναλαμβάνουμε όλοι μας είναι τεράστια. Για να επαναφέρουμε τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου σε ένα αποδεκτό επίπεδο θα πρέπει να επιφέρουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και τον τρόπο ζωής μας. Γιατί η τεχνολογική υποδομή υπάρχει. Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας με σύνεση δεν είναι απαραίτητο να είναι και οικονομικά ασύμφορη. Εκείνο που είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι το αν έχουμε την κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος.


Ηλιακό δέντρο: Απλά μια λάμπα σε δρόμο, που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια

Ηλιακός φορτιστής κινητού!


Αυτοκινητάκι που χρησιμποιεί ηλιακή ενέργεια.
Σιαφάκα Βίκυ, Γ' Γυμνασίου

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Σεργκέι Προκόφιεφ


Η μουσική γλώσσα του Ρώσου συνθέτη είναι δυναμική και κοφτερή, ενώ συχνά τη διατρέχει ένα σαρκαστικό χαμόγελο. Ωστόσο, κατά διαστήματα, αφήνει να διαφανεί μια ποιητική φλέβα και μια μελωδική διάχυση.
Ο Σεργέκι Προκόφιεφ γεννήθηκε το 1891 στις 23 Απριλίου στην Σονστόφκα της Ουκρανίας. Σε ηλικία από 5 έως 8 ετών έγραψε τα πρώτα του χορευτικά κομμάτια για πιάνο, όπως εμβατήρια, βαλς, ροντό και πόλκες. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα, το 1899 είδε τις παραστάσεις του Φάουστ του Γκουνό, του Πρίγκιπα Ιγκόρ του Μποροιτίν. Κατάλαβε αμέσως ότι η πραγματική του κλίση ήταν η μουσική.
Το 1897 ξεκίνησε σπουδές πιάνου και συνθέτει τα πρώτα του κομμάτια.
Το 1904 γίνεται δεκτός στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Άρχισε να μελετά ενορχήστρωση με τον Ρίμσκι - Ρόκακφ.
Το 1909 πήρε το πτυχίο του στη σύνθεση και το 1914 κέρδισε ένα βραβείο πιάνου στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.
Το 1934 επέστρεψε στη Ρωσία. Έγινε δεκτός με επιφυλάξεις. Στις τελευταίες συμφωνίες του υιοθέτησε ηρωικό ύφος. Έγραψε μπαλέτα "Σταχτοπούτα", "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" όπως και την όπερα "Πόλεμος και Ειρήνη". Συνδύαζε τη ρομαντική παρόρμηση και την έντονη τάση για παρωδία και επηρέασε το Ντμίτρι Σοστακόβιτς.Τελικά το 1942 κατέληξε να συνθέτει τη μουσική για την κινηματογραφική τριλογία Ιβάν ο Τρομερός. Στο τέλος, στις 5 Μαρτίου το 1953 πεθαίνει στη Μόσχα.
Διάσημες φράσεις
«Η μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ είναι εξαιρετικά πλαστική και εκφράζει με εκπληκτικό τρόπο την εσωτερική εξέλιξη των γεγονότων.»
Άιζενστάιν
«Εσείς είστε επαναστάτης της μουσικής και εμείς είμαστε επαναστάτες της ζωής».
Πουνατσάρσκι

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Η φωτογραφία της ημέρας



Κάντε λίγη ακόμη υπομονή με το διάβασμα για τις πανελλήνιες. Σκεφτείτε ότι μετά θα ξεσαλώσετε όσο θέλετε!

Εκστρατεία για την Οικιακή Κομποστοποίηση



Μπορούμε όλοι μαζί!!!
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών με θέμα την Οικιακή Κομποστοποίηση. Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη δράση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που σκοπός της είναι η προώθηση μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.

Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.




Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;
Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη: Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε, αν συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Προς το παρόν η χρέωση των Δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή.
Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πρόκειται να κατασκευασθεί ένας ΧΥΤΑ. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες αποβλήτων το 1995 σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν περίπου 3,5 εκ. τόνους, ενώ το 2004 προσεγγίζαν τους 5 εκ. τόνους.
Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S) κ.α.. Τα αέρια αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς για την αλλαγή του κλίματος στη Γη, με τις γνωστές για όλους καταστρεπτικές συνέπειες.
Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι η ερημοποίηση των εδαφών. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσή τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη. Η διάβρωσή τους είναι το επόμενο βήμα πριν την τελική ερημοποίηση. Η «λύση» για τη συνέχιση της καλλιέργειας της γης είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα νερά, στην πανίδα και φυσικά στον άνθρωπο. Το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης, επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.



Υπάρχουν προβλήματα στην κομποστοποίηση;
Το πιο σημαντικό πρόβλημα της κομποστοποίησης είναι ότι... δεν την κάνουμε πράξη!
Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κομποστοποίηση σε οικιακό αλλά και σε δημοτικό / κοινοτικό επίπεδο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια. Είναι, με λίγα λόγια, δοκιμασμένη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων που θα λέγαμε ότι επιβάλλεται πλέον να γίνει θεσμός και στην Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού οργανικών στα απόβλητά μας, εξαιτίας της μεσογειακής διατροφής μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η εθνική στρατηγική για τη μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ, η οποία είναι νόμος του κράτους (Κ.Υ.Α. 29407/3508 Αρ. Φύλλου 1572-16/12/2002 "Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων"’) και προβλέπει ότι:
α) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2010 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 75% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.
β) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2013 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 50% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.
γ) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2020 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 35% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.
Όπως φαίνεται είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι και χρέος των πολιτών με δικές τους πρωτοβουλίες να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πως θα κάνω κομποστοποίηση;
Δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την οικιακή κομποστοποίηση. Η αναζήτηση προμηθευτή κάδων κομποστοποίησης είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα και στη συνέχεια έπονται αυτά που αφορούν τη διαδικασία αυτή καθαυτή. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θέλει να προωθήσει την παραγωγή κάδων κομποστοποίησης στην Ελλάδα έτσι ώστε το κόστος τους να πέσει σημαντικά και να γίνει προσιτό σε όλους. Αυτό το άρθρο αποτελεί κάλεσμα όλων των ενδιαφερομένων και αποσκοπεί στη συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων αγοραστών κάδων κομποστοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές των κάδων και βέβαια πιο εύκολη προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της κομποστοποίησης.
Καλούμε λοιπόν όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να κάνετε την ανακύκλωση μια καθημερινή πρακτική πατήστε εδω για να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας (τα οποία δεν θα δοθούν σε τρίτους και θα κρατηθούν εμπιστευτικά). Στόχος μας είναι να φτάσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, που μπορεί να εξασφαλίσει τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις σημερινές.

Δείτε επίσης τα τεύχη του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που περιλαμβάνουν αφιερώματα στην κομποστοποίηση (τ. 7, 26και 42) .




Καραγιώργου Αθανασία, Α' Γυμνασίου