Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Σεργκέι Προκόφιεφ


Η μουσική γλώσσα του Ρώσου συνθέτη είναι δυναμική και κοφτερή, ενώ συχνά τη διατρέχει ένα σαρκαστικό χαμόγελο. Ωστόσο, κατά διαστήματα, αφήνει να διαφανεί μια ποιητική φλέβα και μια μελωδική διάχυση.
Ο Σεργέκι Προκόφιεφ γεννήθηκε το 1891 στις 23 Απριλίου στην Σονστόφκα της Ουκρανίας. Σε ηλικία από 5 έως 8 ετών έγραψε τα πρώτα του χορευτικά κομμάτια για πιάνο, όπως εμβατήρια, βαλς, ροντό και πόλκες. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα, το 1899 είδε τις παραστάσεις του Φάουστ του Γκουνό, του Πρίγκιπα Ιγκόρ του Μποροιτίν. Κατάλαβε αμέσως ότι η πραγματική του κλίση ήταν η μουσική.
Το 1897 ξεκίνησε σπουδές πιάνου και συνθέτει τα πρώτα του κομμάτια.
Το 1904 γίνεται δεκτός στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Άρχισε να μελετά ενορχήστρωση με τον Ρίμσκι - Ρόκακφ.
Το 1909 πήρε το πτυχίο του στη σύνθεση και το 1914 κέρδισε ένα βραβείο πιάνου στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.
Το 1934 επέστρεψε στη Ρωσία. Έγινε δεκτός με επιφυλάξεις. Στις τελευταίες συμφωνίες του υιοθέτησε ηρωικό ύφος. Έγραψε μπαλέτα "Σταχτοπούτα", "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" όπως και την όπερα "Πόλεμος και Ειρήνη". Συνδύαζε τη ρομαντική παρόρμηση και την έντονη τάση για παρωδία και επηρέασε το Ντμίτρι Σοστακόβιτς.Τελικά το 1942 κατέληξε να συνθέτει τη μουσική για την κινηματογραφική τριλογία Ιβάν ο Τρομερός. Στο τέλος, στις 5 Μαρτίου το 1953 πεθαίνει στη Μόσχα.
Διάσημες φράσεις
«Η μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ είναι εξαιρετικά πλαστική και εκφράζει με εκπληκτικό τρόπο την εσωτερική εξέλιξη των γεγονότων.»
Άιζενστάιν
«Εσείς είστε επαναστάτης της μουσικής και εμείς είμαστε επαναστάτες της ζωής».
Πουνατσάρσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση