Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Και στις μέρες μας υπάρχει ελπίδα!

Η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί την πλήρη διακοπή ή τουλάχιστο την περικοπή σε πολύ μεγάλο ποσοστό της μόλυνσης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ένας καθαρός πλανήτης απαιτεί μεγάλες περικοπές από τα έθνη που κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης σήμερα και ειδικά από την Αμερική, τη Αυστραλία και την Ευρώπη. Αλλά υπάρχει ελπίδα. Σήμερα χρησιμοποιούμε την ενέργεια με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Η τεχνολογία της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο να γίνει ανταγωνιστική και ίσως πιο οικονομική από την ενέργεια που παρέχουν τα ορυκτά καύσιμα. Η συμφωνία μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότου, μπορεί να δώσει ισχυρά οικονομικά κίνητρα για καθαρότερες μορφές ενέργειας. Σύντομα, η πλειονότητα του ηλεκτρισμού θα προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια και τα περισσότερα αυτοκίνητα θα κινούνται με υδρογόνο, ενώ η δημιουργία νέων δασικών περιοχών και η ειδική μεταχείριση του βιότοπου των ωκεανών θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές.



Το στοίχημα δεν είναι δύσκολο να κερδιθεί. Έχουμε την τεχνολογία για να αποτρέψουμε τη χειρότερη ίσως απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό που αντιμετωπίζουμε μετά από το τέλος της προηγούμενης εποχής των παγετώνων. Υπάρχει όμως η ανάλογη πολιτική θέληση;
Παρά τη συνεχιζόμενη βιομηχανοποίηση σε πολλά σημεία του πλανήτη, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα δεν αυξάνεται με τον ίδιο ταχύ ρυθμό όπως ανάμενε κανείς. Όπως έχουμε δει, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί μόλις κατά 6% μέσα στη δεκαετία του 1990. Η σχετικά μικρή σημερινή εκπομπή ρυπών μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην κατάρρευση των οικονομιών της ΕΣΣΔ και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αντικατοπτρίζει ακόμη δύο μακροπρόθεσμες τάσεις: την αύξηση της απόδοσης της χρησιμοποιούμενης ενέργειας σε πολλές χώρες και τη μείωση της χρήσης ενός εκ των «βρώμικων» καυσίμων, του κάρβουνου.



Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν δύο από τις κύριες επιλογές φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας που είναι σήμερα διαθέσιμες. Η τοποθέτησή τους αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι έλικες των ανεμογεννητριών δεσπόζουν στις κοιλάδες της Ινδίας και σε άλλες χώρες. Τα ηλιακά πλαίσια σπινθηροβολούν στις οροφές των αγροτόσπιτων της Κένυας πολύ περισσότερο και από την ηλιόφωτη Αυστραλία. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές για τη μετατροπή κάποιων φυσικών και συγχρόνως καθαρών υλών σε ενέργεια. Τα φιλικά προς το κλίμα βιοκαύσιμα μπορούν να αποτελέσουν το νέο είδος ενέργειας μέχρι το 2010.


Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας "Nellis" που βρίσκεται βορειοανατολικά του Λας Βέγκας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στον κόσμο.

Η σκέψη είναι ότι τα δέντρα, οι καλλιέργειες και τα απόβλητα των αγροκτημάτων μπορούν άμεσα να αντικαταστήσουν το κάρβουνο στα εργοστάσια ή ακόμη καλύτερα, να αποσταχθούν για την παραγωγή αιθανόλης, ενός περισσότερο συμπυκνωμένου καυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στα εργοστάσια είτε απευθείας στον κινητήρα των οχημάτων. Το κάρβουνο μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με το φυσικό αέριο. Οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορούν εύλογα να χαρακτηριστούν ως η πλέον σοβαρή απειλή για τη μελλοντική σταθερότητα και τις συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη μας. Οι παρεμβάσεις της ανθρωπότητας έχουν απορυθμίσει τη φυσική ροή των διαφόρων επεξεργασιών του πλανήτη, όπως του κύκλου του άνθρακα, σε βαθμό τέτοιο που να δημιουργεί κινδύνους υπερκάλυψης των διαδικασιών αυτών.


Το βραβευμένο σκάφος "Solar Sailor" χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Πιστεύω ότι η αποστολή που αναλαμβάνουμε όλοι μας είναι τεράστια. Για να επαναφέρουμε τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου σε ένα αποδεκτό επίπεδο θα πρέπει να επιφέρουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και τον τρόπο ζωής μας. Γιατί η τεχνολογική υποδομή υπάρχει. Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας με σύνεση δεν είναι απαραίτητο να είναι και οικονομικά ασύμφορη. Εκείνο που είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι το αν έχουμε την κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος.


Ηλιακό δέντρο: Απλά μια λάμπα σε δρόμο, που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια

Ηλιακός φορτιστής κινητού!


Αυτοκινητάκι που χρησιμποιεί ηλιακή ενέργεια.
Σιαφάκα Βίκυ, Γ' Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση