Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Surya: To οικολογικό club που αντλει ηλεκτρική ενέργεια από τον κόσμο που χορεύει!




Φανταστείτε να πηγαίνετε για κλάμπινγκ και ταυτόχρονα να σώζετε τον πλανήτη. Το κλαμπ Surya στο Λονδίνο - το πρώτο οικολογικό night club του κόσμου - ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει εφικτό αυτόν τον απίθανο συνδυασμό.
Το κλαμπ Surya έχει κάποια εντυπωσιακά οικολογικά διαπιστευτήρια. Οι τουαλέτες του λειτουργούν με βρόχινο νερό και διαθέτει ανεμογεννήτρια και ηλιακά στοιχεία στη στέγη. Ακόμα και η διακόσμησή του είναι φιλική προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, το μπαρ έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα. Αυτό, όμως, που κάνει πραγματικά ξεχωριστό αυτό το μέρος, είναι η πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτει - τα άτομα που το επισκέπτονται. Εξήντα τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας του κλαμπ δημιουργείται από τα πόδια που χορεύουν, χάρη στην ειδική πίστα με πιεζοηλεκτρικούς κρυστάλλους.

Ένα δημιουργικό μυαλό: Dr Earth
Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το πρώτο οικολογικό night club του κόσμου, είναι ο Αντρέας Χαραλάμπους. Πιστεύει ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή, αλλά όχι εις βάρος του πλανήτη. Γι' αυτό, υιοθέτησε το παρατσούκλι "Dr. Earth" (Δρ. Γη) και ξεκίνησε την οργάνωση Club4Climate. Το μεγαλύτερο έργο του μέχρι σήμερα, ήταν το λανσάρισμα του κλαμπ Surya. "Σε όλους αρέσει η μουσική και ο χορός, γιατί λοιπόν να μην τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να περάσουμε το μήνυμα;" ρωτά ο Αντρέας Χαραλάμπους. "Πρέπει να βρούμε πιο δημιουργικούς τρόπους για να πούμε στον κόσμο τι μπορεί να κάνει, παρά να του λέμε τι δεν πρέπει να κάνει".
Η ιδέα του για οικολογικό κλάμπινγκ δεν περιορίζεται στο Surya. Ο κ. Χαραλάμπους ελπίζει ότι θα εμπνεύσει και άλλα κλαμπ να γίνουν πιο οικολογικά. Αλλά και για όσους δεν διαθέτουν τα μέσα να αποκτήσουν την ειδική πίστα, η οργάνωσή του, το Club4Climate, έχει δημιουργήσει μια λίστα με απλές αλλαγές φιλικές προς το περιβάλλον, τις οποίες μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες κλαμπ.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, τη χρήση πολυανθρακικών φλιτζανιών, την ελεύθερη είσοδο σε ποδηλάτες, άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για έλευση στο κλαμπ ή πηγαίνουν με τα πόδια εκεί, ακόμα και την υπογραφή από τους εισερχόμενους μιας δέσμευσης να πολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές.
Ωστόσο, στο επίκεντρο αυτής της ελπιδοφόρας, οικολογικής ιστορίας, βρίσκεται το ερώτημα: πόσο ηλεκτρισμό παράγει πραγματικά η πίστα του Surya; Και ίσως να είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν τα οικολογικά διαπιστευτήρια του κλαμπ με τα βαριά, πανομοιότυπα ίχνη των DJ και των συγκροτημάτων που παίζουν στο κλαμπ. Όμως ο σκοπός είναι εμφανής και άλλα κλαμπ, όπως το WATT στο Ρότερνταμ, τον ακολουθούν. Η Meribeth Deen πήγε στα εγκαίνια για να γιορτάσει το οικολογικό στιλ. Διαβάστε την παρακάτω ιστορία.
Πόσο πραγματική οικολογική συνείδηση απομένει τελικά;
Παρόλ' αυτά, το οικολογικό κλαμπ δεν είναι το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί για ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Το πράσινο είναι το νέο μαύρο και σε όλη την Ευρώπη ξεπηδούν φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες:

1 σχόλιο:

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση