Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Το κάπνισμα... ( Γράφει η Μαρία Φλώρου, μαθήτρια της Α2 Λυκείου )



Είχαμε την τιμή να έρθει στο σχολείο μας ο κύριος Τσαρούχας Κων/νος, ο οποίος μας μίλησε για τις καταστροφές που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό το κάπνισμα. Μας είπε πως ο ίδιος έχει μια ομάδα με την οποία κάνει έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα και ονόμασαν την έρευνα αυτή "Η απόλαυση που σκοτώνει" . Η ομιλία του κυρίου Τσαρούχα μας άφησε όλους άναυδους. Μας είπε πως το τσιγάρο έχει γίνει πλέον κάτι απαραίτητο. Πως ένα τσιγάρο είναι ίσο με χρήση ηρωίνης. Μας είπε και αριθμούς απο στατιστικές. Ένα τσιγάρο μειώνει 5,5 λεπτά ζωής. Έχουμε 15 θανάτους τον χρόνο μόνο απο καπνιστές διότι το 43% του πληθυσμού καπνίζει. Το τσιγάρο είναι αργός θάνατος και πεθαίνουν 3.000 άνδρες και 500 γυναίκες απο καρκίνο στους πνεύμονες.
Το τσιγάρο περιέχει 4.000 περίπου επικίνδυνες ουσίες μέσα στον καπνό του, 3 απο τις οποίες είναι μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα και νικοτίνη που προκαλούν καρδιακά νοσήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πνευμονικό εμφύσημα. Το 95% των καρδιακών νοσημάτων προκαλούνται απο το τσιγάρο. Επίσης προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πάνγκρεας.






Ένας άνθρωπος ξεκινά να καπνίζει είτε επειδή απλά βλέπει τους άλλους και δεν το θεωρεί επικίνδυνο, είτε επειδή πιστεύει πως με το τσιγάρο θα ανακουφιστεί απο τα προβλήματά του. Ο καπνιστής περνάει όλη του τη ζωή σε μια σκλαβιά στην οποία μπήκε απο μόνος του. Ενω το τσιγάρο είναι απλά μια κακή συνήθεια, πολλοί καπνιστές το εκτιμούν ως διασκέδαση.
Σε 8 θανάτους καπνιστών ο ένας αντιστοιχεί σε παθητικό καπνιστή και αυτό το καταλαβαίνουμε απο το οτι το 15% του τσιγάρου εισπνέεται απο τον καπνιστή και το 85% απο τους παθητικούς καπνιστές. Μόνο στην Ευρώπη χάνονται απ'το κάπνισμα 650.000 άτομα και 700 εκατομμύρια εισπνέουν τον καπνό, με αποτέλεσμα να έχουν το ίδιο ή και χειρότερο πρόβλημα απο τους καπνιστές.
Ακόμη, τα μωρά που προέρχονται απο μητέρες που καπνίζουν κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν μικρότερο βάρος απο τα μωρά μη καπνιστών. Το παθητικό κάπνισμα της εγκύου μητέρας προκαλεί επίσης κακή τροφοδοσία του εμβρύου και κακή ανάπτυξη.
Μετά απο έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, προέκυψε ότι έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο το 11% των ενδεκάχρονων παιδιών και το 42% των δεκαπεντάχρονων. Στην ίδια έρευνα, το 67,5% των παιδιών θέλει να κόψει το τσιγάρο γιατί έχει επίγνωση πως το τσιγάρο σκοτώνει.


Η Ελλάδα είναι η πρώτη απο όλες τις χώρες στην κατανάλωση καπνού. Γιατί να μπλέκουμε τους εαυτούς μας σε τόσο επικίνδυνα θέματα; Γιατί να θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο αφού ξέρουμε πως σε ένα χρόνο υπάρχουν 4.000.000 θάνατοι στον κόσμο απ'το τσιγάρο; Ας αποφύγουθμε την εξάρτηση απο το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και όλες αυτές τις ουσίες που κάνουν κακό στην υγεία. Ας προσπαθήσουμε όλοι να σταματήσουμε αυτά που χαλάν τον εαυτό μας και τους γύρω μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση