Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Ρόμπερτ Σούμαν - Ο έρωτας για την Κλάρα


Η σχέση του Ρόμπερτ και της Κλάρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αυστηρού πατέρα της νεαρής πιανίστριας. Ωστόσο, στη συζηγική ζωή τους οι δύο μουσικοί υπήρξαν ένα ιδανικά αρμονικό ζευγάρι για την εποχή.
Η Κλάρα Βικ και ο Ρόμπερτ Σούμαν συναντήθηκαν για πρώτη φορά μια φθινοπωρινή μέρα του 1828. Εκείνος ήταν 18 χρονών και είχε μετακομίσει πρόσφατα στη Λειψία από τη γενέτειρά του, το Τσβίκαου και της Σαξονίας, για να σπουδάσει στη νομική σχολή του φημισμένου πανεπιστημίου. Ήταν ένας νέος γεμάτος πάθος, εξαιρετικά καλλιεργημένος και μαγεμένος τόσο από την ποίηση (με είδωλά τους τους ρομαντικούς ποιητές Ζαν Πολ και Λόρδο Βύρωνα) όσο και από τη μουσική. Από τις πρώτες ημέρες των πανεπιστημιακών σπουδών του κατάλαβε ότι δεν θα γινόταν ποτέ δικηγόρος. Η Λειψία προσέφερε ένα πολύ ζωντανό μουσικό περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες για να ακούσει κανείς μουσική ή να συνθέσει τη δική του.

Χρονολόγιο
Το 1810 γεννήθηκε το Τσβίακαου της Σαξονίας. Το 1828 μετακόμισε στη Λειψία για να σπουδάσει νομικά. Παράλληλα μελετούσε πιάνο με τον Φρίντριχ Βικ και γνωρίστηκε τελικά με την κόρη του, Κλάρα. Το 1830, τελικά, αποφασίζει να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στη σύνθεση. Το 1840, μετά από τη γνωριμία του το 1828, παντεύτηκε με την Κλάρα Βικ. Το 1843 άρχισε να διδάσκει στο Ωδείο της Λειψίας. Το 1844, αρχίζοντας να πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη, συνόδευσε την Κλάρα σε μια επιτυχημένη περιοδεία στη Ρωσία. Το 1854 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο Ρήνο. Θεραπεύτηκε όμως στο φρενοκομείο του Έντενιχ, κοντά στη Βόννη. Τελικά πέθανε το 1856.
Νίκος Τσακίρης, Γ' Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση