Τον τελευταίο μήνα όλοι θα έχουμε ακούσει για το πείραμα που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία και τη Γαλλία, στο μεγαλύτερο εργαστήριο έρευνας φυσικής του πλανήτη, γνωστό ως CERN. O καθηγητής φυσικής του σχολείου μας, Δρ. Γιώργος Πανταζής, που φέτος το καλοκαίρι επισκέφτηκε το CERN, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον τεράστιο επιταχυντή και τους ανιχνευτές για τους οποίους γίνεται τόσο λόγος και έγραψε το παρακάτω άρθρο, δίνοντάς μας έτσι πολύ σημαντικές πληροφορίες για το CERN "από πρώτο χέρι" και εξηγώντας μας τι σημαίνει και ποιο σκοπό έχει τελικά αυτό το πείραμα.
To CERN Ιδρύθηκε το 1954 από 12 ιδρυτικά κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η ΕΛΛΑΔΑ. Βρίσκεται στην Ελβετία, στην τοποθεσία Meyrin, λίγα χιλιόμετρα από τη Γενεύη ενώ ένα μεγάλο τμήμα του τούνελ του επιταχυντή και αρκετές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Γαλλία.
Σήμερα συμμετέχουν 20 Κράτη-Μέλη (της Ευρώπης), ενώ ως παρατηρητές ή συνεργαζόμενα κράτη συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη του πλανήτη εκτός των περισσότερων αφρικανικών. Με το CERN συνεργάζονται περισσότεροι από 9000 ερευνητές από όλο τον κόσμο είτε με φυσική παρουσία στο χώρο των ερευνών είτε από απόσταση. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι περίπου 660 εκ.€.
Το CERN είναι σήμερα το μεγαλύτερο εργαστήριο έρευνας στη φυσική στον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα, του προσωπικού, των εγκαταστάσεων της πρωτοπορίας στην έρευνα.
• 2415 προσωπικό
• 730 υπότροφοι και πρόσεδρα μέλη
• 9133 επιστημονικοί συνεργάτες
• Κράτη - Μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία
Τα τελευταία χρόνια προετοιμάζεται στο CERN το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής που έχει πραγματοποιηθεί στον πλανήτη. Το πείραμα σύγκρουσης πρωτονίων.
Κυριότερα ερωτήματα που ίσως απαντηθούν μέσω του πειράματος είναι:
Ποια είναι η προέλευση της μάζας ;
Γιατί δεν υπάρχει ισοδύναμη αντι-ύλη;
Τι είναι η αθέατη ή σκοτεινή ύλη;
Ενώνονται όλες οι δυνάμεις μαζί;
Υπάρχει υπερσυμμετρία;
Υπάρχουν άλλα είδη δυνάμεων;
Υπάρχει το μποζόνιο Higgs;
Πως ήταν η βρεφική ηλικία του σύμπαντος;
Το πείραμα Για τη διεξαγωγή του πειράματος κατασκευάστηκαν τρεις τεράστιες , κυριολεκτικά και τεχνολογικά κατασκευές. Ο μεγάλος αδρονικός επιταχυντής- συγκρουστής LHC , οι ανιχνευτές ATLAS και CMS.
Ο Μεγάλος επιταχυντής ΑνδρόνικοςLHC
Ο επιταχυντής LHC βρίσκεται σε κυκλικό τούνελ περιφέρειας 27Km, 150m κάτω από το έδαφος Ελβετίας και Γαλλίας. Τα σωματίδια μένουν σε κυκλική τροχιά με τη βοήθεια του μαγνητικού πεδίου (8Tesla) που δημιουργούν 1200 περίπου υπεραγώγιμοι μαγνήτες που ψύχονται σε θερμοκρασία μείον 271 βαθμοί κελσίου ώστε να αποτελούν το πιο ψυχρό σημείο του σύμπαντος!!. Μέσα στον δακτύλιο θα κινούνται δύο δέσμες πρωτονίων κινούμενες αντίθετα με ενέργεια η κάθε μία 7Τev (πρωτόγνωρη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα πειράματα). Οι δέσμες θα εστιάζονται και θα συγκρούονται στο εσωτερικό των δύο ανιχνευτών.
Οι ανιχνευτές ATLAS και CMS είναι ανιχνευτικές μηχανές μέσα στις οποίες θα συγκρούονται οι δέσμες πρωτονίων. Οι ανιχνευτές περιέχουν διατάξεις καταγραφής τροχιών, μέτρησης ενέργειας και αναγνώρισης των σωματιδίων που θα παράγονται από τις κρούσης πρωτονίων. Οι μηχανές αυτές, παρόλο που έχουν την ίδια φιλοσοφία, έχουν φτιαχτεί με άλλη τεχνολογία από διαφορετικές ομάδες ερευνητών-τεχνικών με σκοπό οι παρατηρήσεις της μιας να επιβεβαιώνουν την άλλη.
Ο Ανιχνευτής ATLAS
O Ανιχνευτής CMS
Το πείραμα σήμερα
Το πείραμα προετοιμάζεται εδώ και μια δεκαετία περίπου. Στις 10-9-2008 λειτούργησε για πρώτη φορά ο επιταχυντής με επιτυχία. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές ωρολογιακές και αντιωρολογιακές περιστροφές των δεσμών πρωτονίων μέσα στο δακτύλιο και δημιουργήθηκαν αρκετά γεγονότα που ανίχνευσαν οι ανιχνευτές. Δυστυχώς λίγες μέρες αργότερα συνέβη ένα ατυχές γεγονός απώλειας ηλίου στον τομέα 34 του LHC, τη στιγμή που οι μαγνήτες λειτουργούσαν με πολύ ισχυρό ρεύμα, μερικά KA, με αποτέλεσμα την καταστροφή, ίσως, λίγων μαγνητών. Το ατύχημα αυτό θα αναβάλλει την κύρια φάση του πειράματος για κάποιον, απροσδιόριστο προς στιγμή χρόνο. Ίσως έως την επόμενη άνοιξη.
Η κριτική Η κριτική που δέχεται τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό πρόγραμμα του CERN, εστιάζεται κυρίως σε τρία σημεία.
Πρώτα στο μεγάλο προϋπολογισμό λειτουργίας του με την επισήμανση ότι υπάρχουν περιοχές του πλανήτη στις οποίες ο πληθυσμός υποφέρει από διάφορες αιτίες. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η επιστημονική έρευνα δεν είναι υπεύθυνη για την κακή διανομή του πλούτου που παράγεται και ότι ταυτόχρονα μέσα από την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο ίσως λυθούν προβλήματα της ανθρωπότητας.
Δεύτερο η ύπαρξη κινδύνων από ακτινοβολία ή το σενάριο φαντασίας για δημιουργία μαύρης τρύπας που θα καταπιεί τη γη. Η απάντηση σε αυτά είναι ότι πράγματι παράγεται κάποια ακτινοβολία από τη λειτουργία αυτών των μηχανών σε τόσο υψηλές ενέργειες η οποία όμως δεν φτάνει σε ανθρώπους, ούτε εργαζόμενους-ερευνητές ούτε σε κατοίκους. Σε ότι αφορά τη δημιουργία μαύρης τρύπας που θα απειλήσει τη γη πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης μας βομβαρδίζεται από σωματίδια προερχόμενα από διάφορες πηγές στο διάστημα (κοσμική ακτινοβολία) που έχουν ενέργειες μεγαλύτερες αυτών που θα επιτευχθούν στον LHC επί δισεκατομμύρια έτη . Εάν λοιπόν υπήρχε κάποια πιθανότητα να σχηματιστεί απειλητική μαύρη τρύπα αυτό θα είχε ήδη συμβεί.
Τέλος ασκείται κριτική σχετικά με το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του πειράματος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι γίνονται πολλά έξοδα και δαπανάται τεράστια προσπάθεια για έναν επισφαλή στόχο. Σε αυτό μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι αντικειμενικοί στόχοι του πειράματος έχουν ήδη προκύψει τεράστια οφέλη από τη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος. Συγκεκριμένα έχει προκύψει νέα ιδέα δικτύου υπολογιστών που μοιράζονται υπολογιστή ισχύ. Το δίκτυο αυτό ήδη λειτουργεί σε περιορισμένους υπολογιστές για τις ανάγκες του CERN. Επίσης έχουν επινοηθεί νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες στηριγμένες σε δέσμες πρωτονίων. Επίσης έχουν προκύψει πολλές καινοτομίες στο χώρο των ηλεκτρονικών και των επιταχυντών. Ας σκεφτούμε πως από τους 15000 επιταχυντές που υπάρχουν στον πλανήτη περίπου οι 14950 χρησιμοποιούνται από εφαρμογές υγείας.
Το σχόλιο μας
Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας νιώθουν ένα φόβο μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη με δεδομένο ότι πράγματι πολλά σύγχρονα προβλήματα συνδέονται με την ανάπτυξη της επιστήμης της τεχνολογίας και των εφαρμογών τους. Δεν ευθύνεται όμως ή ίδια η επιστήμη γι΄αυτό. Η επιστήμη δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία των επιστημόνων. Είναι κοινή ανθρώπινη εμπειρία και κληρονομιά στην οποία όλοι συμμετέχουμε. Αφορά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο του πλανήτη. Η επιστήμη είναι ένας κόσμος ιδεών. Περιέχει ομορφιά φιλοσοφική ενόραση και κοινωνική προσφορά. Μας φτάνει από το βαθύτερο σημείο του εαυτού μας στην αρχή ή στο τέλος του σύμπαντος ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με τις απλούστερες ανάγκες μας. Η έρευνα των σημερινών ημερών μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα και τα προβλήματα του μέλλοντος με έναν τρόπο ασαφή μη προβλέψιμο μη προκαθορισμένο. Είναι λάθος η άρνηση στην επιστημονική πρόοδο. Είναι δειλία ο φόβος προς αυτήν. Ας ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία στους χιλιάδες ερευνητές που αφιερώνουν τις ικανότητες τους σε μια κοινή προσπάθεια. Ας γίνουμε ενημερωμένοι πολίτες-μαθητές ώστε να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να οδηγούμε τις εξελίξεις των νέων γνώσεων προς το καλό της ανθρωπότητας.
Λαμία 28-9-2008
Δρ. Γιώργος Πανταζής καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας
Βρέθηκε ένα άγνωστο μέχρι στιγμής έργο του Μότσαρτ σε βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Ο Ούρλιχ Λάιζεινγκερ υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι γράφτηκε από τον Μότσαρτ. Φυσικά πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα. Πρόκειται - χωρίς να είναι σίγουρο βέβαια - για πρόχειρες σημειώσεις, δηλαδή ένα προσχέδιο μουσικής σύνθεσης. Είναι ένα έργο το οποίο για αδιευκρίνιστους λόγους δεν ολοκληρώθηκε από τον μεγάλο αυτό συνθέτη. Επίσης είναι γραμμένη μόνο η μελωδία και όχι η αρμονία ή η ενορxήστρωση αν και σύμφωνα με τους μουσικολόγους μπορούμε να καταλάβουμε για ποια όργανα έχει γραφτεί.
Το χαρτί, με διαστάσεις 16 - 29 εκατοστά, χρονολογείται το 1787 - 1791 όταν πέθανε ο συνθέτης. Το περίεργο είναι πως μέχρι σήμερα θεωρούταν ένα απλό αντίγραφο που βρισκόταν στα αρχεία της βιβλιοθήκης. Την αυθεντικότητα απέδειξε ο Αλόις Φουκς, διάσημος κυνηγός χειρογράφων του 19ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη φυσικά έχει επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Πολιτισμού του Σάλτσμπουργκ ζητώντας βοήθεια για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας, παρόλο που ο Λάιζενγκερ αναφέρει πως είναι σίγουρα ο γραφικός χαρακτήρας του Μότσαρτ. Περιέχει μια μουσική που δεν έχει ακουστεί ξανά.
Την Παρασκεύη 26/9/2008 και ώρα 21:00 στο Κάστρο της Λαμίας το Λαϊκό Σύνολο του σχολείου μας θα πραγματοποιήσει μια μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο του θεματικού τριημέρου με τίτλο: «Οικείες Ιστορίες: Η κατοικία στη Φθιώτιδα στην αρχαιότητα και σήμερα». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ξεναγήσεις και διαλέξεις που θα λάβουν χώρα στους αρχαιολογικούς χώρους της Λαμίας. Περισσότερα για τις "Οικείες Ιστορίες":
Για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου η Κατοικία έχει την τιμητικής της. Οικείες Ιστορίες είναι ο τίτλος μιας μεγάλης γιορτής, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και προσκαλεί όλους τους πολίτες, να επισκεφθούν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε 42 σημεία της Ελλάδας. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη το Σαββατοκύριακο (27-28 Σεπτεμβρίου) του εορτασμού, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία ευρωπαϊκή πολιτιστική εκδήλωση και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να ενισχύσουν την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και να συνδράμουν στη δημιουργία ενός πρόσφορου κλίματος για τη διεξαγωγή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου.
Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σ' ολόκληρη την Ευρώπη ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.
Αυτή την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη και ώρα 20:15, στην Αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, μη χάσετε το ρεσιτάλ σαξοφώνου της Μαρίας Γούβαλη, που πέρσι αποφοίτησε από το σχολείο μας!
Στο πιάνο συνοδεύει η κ. Ευαγγελία Αργυροπούλου, καθηγήτρια πιάνου.
Για να ακούσετε τη Μαρία Γούβαλη στο myspace πατήστε εδώ.
"Δέν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να ευχηθεί το πνεύμα ενός φιλοσόφου, από το να ήταν ένας καλός χορευτής". Φρήντριχ Νίτσε (1844 - 1900) Γερμανός Φιλόσοφος
Ένα βιβλίο για τους fan της παλιάς εποχής και για όσους πιστεύουν σε συμπτώσεις! Περιγραφή: Ο Ντ' Αρτανιάν, ένας νέος το πολύ 20 χρονών, ξεκινά από το σπίτι του στην επαρχία με τη συμβουλή του πατέρα του αι ένα γράμμα προς το λοχαγο της σωματοφυλακής, του κ. ντε Τρεβίλ. Το τσαγανό του όμως και το πείσμα του, τον κάνουν να τα βάλει με έναν μυστηριώδη ευγενή. Η τύχη του τα φέρνει έτσι και γλιτώνει, αλλά όταν φτάνει στο Παρίσι γνωρίζεται αρκετά άδοξα με τρεις σωματοφύλακες, τον Άθω, τον Πόρθο και τον Άραμη... Είναι καταπληκτικό να ανοίγεις ένα βιβλίο και να σε μεταφέρει κατευθείαν σε έναν άλλο κόσμο, να μαθαίνεις από πρώτο ΄χέρι όλα τα μυστικά, τα κουτσομπολιά αλλά και τις δολοπλοκίες ττης γαλλικής αυλής, τους ηθικούς κώδικες της εποχής εκείνης, το πώς ο ηρωϊσμός μαζί με λίγο ρίσκο, εξυπνάδα και μια δόση τύχης μπορούν να σε μετατρέψουν από απλό πολίτη σε σωματοφύλακα της βασιλικής φρουράς! Μη σας ξεγελάνε οι πολλές σελίδες γιατί είναι σίγουρο πως μόλις πάρετε αυτό το βιβλίο στα χέρια σας, δεν θα το αφήνετε ούτε στιγμή! Το πιο ενδιαφέρον σχετικά με αυτό το βιβλίο είναι ότι τα πρόσωπα και η ιστορία σε μεγάλο μέρος της είναι πραγματική, πράγμα που θα διαπιστώσετε αν αναζητήσετε πληροφορίες για το θάνατο του Δούκα του Μπακιγχαμ, όπως και για πολλούς άλλους χαρακτήρες που συμμετέχουν στην πλοκή καθώς και στην εισαγωγή του ίδιου του βιβλίου. Καιρός λοιπόν να ανοίξετε την πρώτη σελίδα και να περιπλανηθείτε σε μια άλλη εποχή! (Δε λέω περισσότερα για να μη χάσετε την περιέργειά σας!)
Από μικρή ηληκία έψαχνε το άτομο που θα έχει τις ίδιες ιδέες για μουσική και αυτός ήταν ο μεταγενέστερος μπασσίστας των Nirvana Krist Novoselic. Στις αρχές του 1988 και μετά από πολλά ονόματα οι δυο τους συνοδευόμενοι απο τον Chad Channing συγκρώτησαν τη γνωστή μπάντα. Το πρώτο cd single τους λεγόταν "Love buzz/Big Cheese" ενώ το πρώτο album Βleach βγήκε σε κυκλοφορία με την οικονομική βοήθεια του Jason Everman και για αυτό το λόγο του "πιστώθηκε" η δεύτερη κιθάρα της μπάντας. Η μεγάλη επιτυχία για τον Cobain ήρθε με το δεύτερο album Nevermind το οποίο υποβηθούμενο και από την τεράστια προβολή που έκανε το MTV στο τραγουδι "smells like teen spirit" έκανε τεράστια επιτυχία σε αμερική και ευρώπη. Το προαναφερθέν album αποτελεί ένα αριστούργημα που εκφράζει οργή αγανάκτηση και τις σκέψεις απεγνωσμένων ανθρώπων. Ακολούθησε το In utero και αποτέλεσε το τελευταίο δείγμα γραφής του σπουδαίου συγκροτήματος. Σε διάφορα χρονικά διαστήματα το group εμφανιζόταν για το MTV και έπαιξε πολλές επιτυχίες "unpluged" με τον ιδιόρυθμο χαρακτήρα του Kurt Cobain και των αυταρχικών παραγωγών του καναλιού να δημιουργούν πολλές εντάσεις. Η αιτία του θανάτου του ήταν πυροβολισμός από καραμπίνα βέβαια οι συνθήκες παραμένουν ανεξιχνίαστες, όπως και η αυθεντικότητα του γράμματος που έγραψε πριν αυτοκτονίσει... Ακολούθησε μια τελετή στη μνήμη του στη γενέτειρα του στην οποία πλήθος κόσμου είδε την Cortney Love να σπάει σε λιγμούς αμέσως μετά την ανάγνωση του γράμματος. Ο Kurt Cobain ήταν και θα είναι ένας Rock θρύλος που με τα ιδιαίτερα τραγούδια του θα παραμένει ένα σύμβολο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας.
Καλως ήρθατε και φετος στο blog του σχολείου μας! Για δεύτερη χρονιά θα σας κρατήσουμε συντροφιά μέσω διαδικτύου. Και φέτος θα συνεχιστούν πολλά περσινά θέματα, όπως αφιερώματα σε κλασικούς συνθέτες, το απόφθεγμα και η φωτογταφία της ημέρας κ.α. Και φέτος φυσικά θα σας υπενθυμίζουμε μέσα από πολλά άρθρα μας, για τον κίνδυνο καταστροφής του πλανήτη μας. Προς το παρόν καλωσορίζουμε τους νέους μαθητές και ετοιμάζουμε φρέσκα και πρωτότυπα θέματα!
Η συντακτική ομάδα του blog εύχεται σε όλους καλή σχολική χρονιά με πολλή μουσική! Νίκος Τσακίρης, Α' Λυκείου
Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα φτιαγμένη από τη σχολική μας κοινότητα, για
όποιον αγαπάει την μουσική - και όχι μόνο - σας περιμένει στη διεύθυνση
http://mslamias.blogspot.com/!
Βάλτε μας στα "αγαπημένα σας" και σας υποσχόμαστε να ΄βρίσκετε τα
φρεσκότερα και μελωδικότερα νέα!
Η συντ/κή ομάδα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας