Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Αφιέρωμα: Kurt Cobain, ο πατέρας της grunge rock


Ένα πρόσωπο που έδωσε νέα πνοή στο χώρο της Grunge Rock και ενέπνευσε τις ακόλουθες μουσικές γενιές. Σύμφωνα με τη wikipedia το Grunge Rock ειναι ενα ειδος εναλλακτικης ροκ που εμφανιστηκε στα μεσα της δεκαετιας του '80 στη ουασινγκτον και συγκεκριμενα στην περιοχη του Σιατλ.
Ο Κ. Cobain γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Aberdeen. Στο 8ο έτος της ηληκίας του οι γονείς του χώρισαν και αποτελέσε αυτή η στιγμή τραύμα για το υπόλοιπο της ζωής του κάνοντας τον πιο αντικοινωνικό. Στο σχολείο δεν ήταν καθόλου δημοφιλής και αρκετές φορές άτομα μεγαλύτερων τάξεων των χτυπούσαν. Σχετικά με αυτό το γεγονός αργότερα στην ακμή της καριέρας του ο Kurt Cobain είχε παραδεχτέι ότι δεν άντεχε που η μουσική του έβρισκε αντίκρισμα σε άτομα παρόμοια με εκείνα που στο σχολείο τον έλεγαν "φρικιό". Στα χρόνια που ακολούθησαν άλλαζε σπίτια ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα του ώσπου κατέληξε να μένει μόνος ύστερα από τον διωγμό του απο την ίδια του τη μητέρα όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ειχε αρκετά χρήματα για να σπουδάσει.
Η ενασχόληση με τη μουσική άρχισε στα 14 όταν ο θείος του έκανε δώρο τη πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Ανάμεσα στα συγκροτήματα που τον επηρέασαν συναντάμε τους Beatles, Sex pistols, Black sabbath, Led zepelin και είτε του καθόρισαν τον τρόπο που έπαιζε μουσική είτε τον επηρέασαν σε ιδέες και αντιλήψεις.


Από μικρή ηληκία έψαχνε το άτομο που θα έχει τις ίδιες ιδέες για μουσική και αυτός ήταν ο μεταγενέστερος μπασσίστας των Nirvana Krist Novoselic. Στις αρχές του 1988 και μετά από πολλά ονόματα οι δυο τους συνοδευόμενοι απο τον Chad Channing συγκρώτησαν τη γνωστή μπάντα. Το πρώτο cd single τους λεγόταν "Love buzz/Big Cheese" ενώ το πρώτο album Βleach βγήκε σε κυκλοφορία με την οικονομική βοήθεια του Jason Everman και για αυτό το λόγο του "πιστώθηκε" η δεύτερη κιθάρα της μπάντας.
Η μεγάλη επιτυχία για τον Cobain ήρθε με το δεύτερο album Nevermind το οποίο υποβηθούμενο και από την τεράστια προβολή που έκανε το MTV στο τραγουδι "smells like teen spirit" έκανε τεράστια επιτυχία σε αμερική και ευρώπη. Το προαναφερθέν album αποτελεί ένα αριστούργημα που εκφράζει οργή αγανάκτηση και τις σκέψεις απεγνωσμένων ανθρώπων. Ακολούθησε το In utero και αποτέλεσε το τελευταίο δείγμα γραφής του σπουδαίου συγκροτήματος. Σε διάφορα χρονικά διαστήματα το group εμφανιζόταν για το MTV και έπαιξε πολλές επιτυχίες "unpluged" με τον ιδιόρυθμο χαρακτήρα του Kurt Cobain και των αυταρχικών παραγωγών του καναλιού να δημιουργούν πολλές εντάσεις.
Η αιτία του θανάτου του ήταν πυροβολισμός από καραμπίνα βέβαια οι συνθήκες παραμένουν ανεξιχνίαστες, όπως και η αυθεντικότητα του γράμματος που έγραψε πριν αυτοκτονίσει... Ακολούθησε μια τελετή στη μνήμη του στη γενέτειρα του στην οποία πλήθος κόσμου είδε την Cortney Love να σπάει σε λιγμούς αμέσως μετά την ανάγνωση του γράμματος.
Ο Kurt Cobain ήταν και θα είναι ένας Rock θρύλος που με τα ιδιαίτερα τραγούδια του θα παραμένει ένα σύμβολο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας.

Σύρου Παρασκευή, Γ'3 Γυμνασίου

1 σχόλιο:

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση