Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Απλά πράγματα για να σώσουμε τη γη

Το να σώσουμε τη γη δεν είναι πλέον και τόσο εύκολο, όμως ο καθένας από μας μπορεί να κάνει ένα μικρό βήμα , εφαρμόζοντας κάποιους απλούς κανόνες:
1) Μειώστε το χαρτί που πετάτε, βγάζοντας φωτοτυπίες και από τις δύο πλευρές.
2) Μειώστε τα σκουπίδια σας ανακυκλώνοντας το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, το σίδερο, το πλαστικό, απλά με το να έχετε μια ξεχωριστή σακούλα γα το καθένα.
3) Μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας γερά δέντρα και φυτά ή καλάμια μπαμπού, στα οποία για λίπασμα μπορείτε να βάζετε τα φυτικά υπολείμματα (φλούδες από φρούτα, κουκούτσια κ.α.) που θα πετούσατε στα σκουπίδια.
4) Βοηθήστε σε διάφορες προσπάθειες που γίνονται στην περιοχή σας για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
5) Τα πολύ μικρά κομμάτια χαρτί που δεν πηγαίνετε για ανακύκλωση από φόβο μη χαθούν, μπορείτε να τα κάνετε μικρές μπάλες που θα χρησιμοποιείτε ως καυσόξυλα αν έχετε τζάκι.
6) Όταν έχετε αναμμένο το τζάκι, μπορείτε να ψήσετε εκεί το φαγητό σας (πχ.χ μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα με αυγά και κάστανα) αντί να ανάβετε την ηλεκτρική κουζίνα.
7) Κάνετε οικονομία στο ρεύμα. Κλείνετε τα φώτα μόλις βγαίνετε από κάθε δωμάτιο.
8) Χαμηλώστε το θερμοστάτη του καλοριφέρ, ιδιαίτερα όταν κοιμάστε και όταν έχετε αναμμένο το τζάκι.
9) Κάνετε οικονομία στο νερό. Κλείνετε τη βρύση πριν ξεπλύνετε τα χέρια σας, τα δόντια σας, τα μαλλιά σας.
10) Κάνετε λιγότερη χρήση αποσμητικών χώρου, εντομοαπωθητικών και ειδών styling σε σπρέι, καθώς πολλά από αυτά συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
11) Χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο (π.χ. όταν είστε μεγάλη παρέα), προσπαθήστε να χωρέσετε σε όσο το δυνατόν λιγότερα αυτοκίνητα.
12) Γράψτε και στις δύο όψεις του χαρτιού πριν το πετάξετε για ανακύκλωση.


Φανή Τσιτούρα, Γ' γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση