Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Μετά το Λύκειο;

Πολλοί άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους από πολύ μικροί. Έχουν ένα πάθος το οποίο ακολουθούν μέχρι τέλους και έτσι δε χρειάζεται να ψάξουν πολύ για το τι θα κάνουν μετά το Λύκειο. Οι στόχοι τους είναι περιορισμένοι, σαφείς και ξεκάθαροι. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που δεν έχουν κατασταλάξει γιατί τα ενδιαφέροντά τους δεν περιορίζονται σε ένα αντικείμενο αλλά ποικίλουν και αλλάζουν διαρκώς. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι το ένα ή το άλλο είναι καλύτερο. Το σίγουρο είναι όμως ότι στη δεύτερη περίπτωση η επιλογή είναι πιο δύσκολη και μπορεί να μας βασανίζει περισσότερο να καταλήξουμε σε κάτι.

Πολύ συχνά ακούμε για μια σχολή που ακούγεται ενδιαφέρουσα αλλά συχνά δεν ξέρουμε τι μαθήματα μπορεί να περιλαμβάνει, πώς είναι η φοιτητική ζωή σε ένα συγκεκριμένο τόπο κτλ.Πώς ξέρουμε τι είναι καλύτερο για μας και πώς μπορούμε να πάρουμε μια τόσο σοβαρή απόφαση από τα 17 μας, για την υπόλοιπη ζωή μας; Από την άλλη, αν αφήσουμε την τύχη να αποφασίσει για μας δεν κινδυνεύουμε να κάνουμε κάτι που δεν θα μας αρέσει για όλη μας τη ζωή;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά σίγουρα όταν είμαστε αναποφάσιστοι δεν αλλάζουμε τίποτα με το να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Καταρχάς πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε κάτι για όλη μας τη ζωή αν στην πορεία δούμε ότι δεν μας αρέσει, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να μας τρομάζει τόσο η απόφαση αυτή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τελικά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε - αν όχι να βάλουμε τέλος στην αναποφασιστικότητά μας - τουλάχιστο να «κάνουμε μια αρχή αποφασιστικότητας»! Να μην το αφήσουμε στην τύχη αλλά να κάνουμε μια έρευνα για το τι μας αρέσει και πώς θα γίνει πράξη! 

Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε για εσάς που δεν έχετε κατασταλλάξει αλλά και για όσους θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με το τι επιλογές υπάρχουν όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία:
- να μάθετε λεπτομέρειες για διάφορες σχολές μέσα από αφιερώματα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που θα περιέχουν και δημοσιεύουμε τον οδηγό σπουδών μιας σχολής ανά μήνα.
- να διαβάσετε συνεντεύξεις από καθηγητές που μας διηγούνται τις ευκολίες και δυσκολίες της σταδιοδρομίας τους, καθώς και από φοιτητές διαφόρων σχολών που θα μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς είναι η φοιτητική ζωή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- να ενημερωθείτε σχετικά με προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών καθώς και υποτροφίες
- να βρείτε συνδέσμους για ιστοσελίδες που περιέχουν τεστ που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το αντικείμενο που σας ταιριάζει.
- να ρωτήσετε πληροφορίες για μια σχολή ή ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση