Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Η Μουσική της Αρχαίας Ελλάδας


Η Αρχαία ελληνική μουσική κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους μουσικούς πολιτισμούς της αρχαίας ζωής. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός άσκησε μεγάλη επίδραση σε μεταγενέστερους μουσικούς πολιτισμούς στην Ευρώπη (Δυτική μουσική) αλλά και στη Μέση Ανατολή (κυρίως στον Αραβικό μουσικό πολιτισμό). Η επίδραση αυτή αφορά την αισθητική της μουσικής, τη μουσική δημιουργία, τη μουσική αγωγή και γενικότερα τη θέση της μουσικής στην παιδεία.

Πηγές
Γραπτές πηγές που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Πρακτικές πηγές: λέγονται τα σωζόμενα αποσπάσματα μουσικής σημειογραφίας
β) φιλολογικές πηγές: λέγονται τα γραπτά κείμενα για τη μουσική που περιέχονται σε λογοτεχνικά, φιλοσοφικά και ιστορικά έργα.
Επίσης έχουμε και εικονογραφικές πηγές: παραστάσεις αγγείων, ανάγλυφα΄, λείψανα μουσικών οργάνων.Τις πρώτες αρχαίες ελληνικές μουσικές παραστάσεις τις διακρίνουμε στον Κυκλαδικό, τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
-Από τον Κυκλαδικό πολιτισμό σώζονται δύο μαρμάρινα ειδώλια, τα οποία παριστάνουν: α) ένα μουσικό που παίζει άρπα και β) ένα μουσικό που παίζει έναν διπλό αυλό.
-Από τον Μινωικό πολιτισμό τα ευρήματα είναι λιγοστά και πιο αβέβαια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δύο λυρών. -Το κυριότερο χαρακτηριστικό της Μυκηναϊκής μουσικής είναι ότι παιζόταν κατά κανόνα από έναν και μόνο εκτελεστή.

Ομηρική εποχή
Κατά την εποχή του Ομήρου συντελείται μια ταχύτατη άνοδος στον αρχαίο πολιτισμό.
Η αρχαιότερη μορφή μουσικής της εποχής αυτής είναι το έπος, ένα μακροσκελές αφηγηματικό τραγούδι. Τα κυριότερα μουσικά όργανα που αναφέρονται είναι η φόρμιγγα και η σύριγγα.

Νίκος Τσακίρης, Γ’ Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση