Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Έλλα Φιτζέραλντ, η βελούδινη φωνή



Η Ella Fitzgerald τραγουδάει το "Angel Eyes", Άμστερνταμ, 1957

Η Έλλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald, 25 Απριλίου 1918 - 15 Ιουνίου 1996) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ.
Γεννήθηκε στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια. Η μητέρα της μετακόμισε μαζί της στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς, βόρεια της Νέας Υόρκης. Πίεσε την Έλλα να ασχοληθεί με το τραγούδι και εκείνη έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934.
Έχοντας κερδίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντου, στα μέσα της δεκαετίας του '30 γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσικ Γουέμπ, οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided. Πέντε χρόνια αργότερα σημειώθηκε ο θάνατος του Γουέμπ και η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ, που ήταν ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, και έγινε μάνατζέρ της.

Η ξεχωριστή φωνή της ήταν βαθιά και βελούδινη. Η Έλλα Φιτζέραλντ είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο.
Επίσης, θεωρείται η σημαντικότερη εκπρόσωπος του scat singing: ένα είδος φωνητικού αυτοσχεδιασμού με συλλαβές ή λέξεις χωρίς νόημα (ή και χωρίς καθόλου λέξεις) που δίνει στο τραγουδιστή τη δυνατότητα να κάνει έναν ανάλογο αυτοσχεδιασμό με αυτό των οργάνων.
Ο καλύτερός της δίσκος θεωρείται το Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Song Book. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye. Έχει συνεργαστεί με τον Λούις Άρμστρονγκ, Ντιουκ Έλινγκτον, Όσκαρ Πήτερσον και Κάσιντ Μπέιζι

  • "Την αποκαλώ "Ιέρεια του τραγουδιού"." - Μελ Τορμέ
  • "Δεν είχα αντιληφθεί πόσο ωραία ήταν τα τραγούδια μας, μέχρι που τα τραγούδησε η Έλλα." -Άιρα Γκέρσουϊν
  • "Ή έκταση της φωνής της ήταν τόσο μεγάλη που χρειαζόσουν ασανσέρ για να πας από την κορυφή μέχρι κάτω. Κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τη θέση της." - Ντέιβιντ Μπρίνκλεϊ

Πηγές:
http://youtube.com/watch?v=IXbXD2y_5ZY&feature=related
http://en.wikipedia.org/wiki/Ella_Fitzgerald
http://www.ellafitzgerald.com/
http://www.cnn.com/SHOWBIZ/9606/15/ella/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση