Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Ποιες θα είναι οι συνέπειες;...


Όταν ακούμε πως η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης θα οδηγήσει στην τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλάσσεων υδάτων, συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ή απλώς δε γνωρίζουμε τί πρόκειται να συμβεί και σκεφτόμαστε "τί βλακείες είναι αυτές; Δε με νοιάζει, εγώ μένω σε βουνό" (!);
Είναι καιρός λοιπόν, να αρχίσουμε να δίνουμε λίγη περισσότερη σημασία σε παρόμοιες προειδοποιήσεις, καθώς η κατάσταση στην οποία άνθρωποι και γη βρίσκονται τώρα δεν είναι καθόλου αστεία και απλή. Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της αλόγιστης επίδειξης δύναμης του ανθρώπου απέναντι στη φύση έχουν γίνει ορατά και τα βιώνουμε καθημερινά.

Πρώτ' απ' όλα, λόγω του γνωστού σε όλους μας "φαινομένου του θερμοκηπίου", η ατμόσφαιρα της γης συγκρατεί μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας, απ' ό,τι παλιότερα, έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα τη συνοδευόμενη με όλο και πιο τρελά καιρικα φαινόμενα, υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέσω αυτής, η μέση θερμοκρασία της γης όλο και θα ανεβαίνει, προκαλώντας ανωμαλίες στις καιρικές συνθήκες, που ταράζουν την ισορροπία αυτού του όμορφου, μα εξίσου ευαίσθητου πλανήτη. Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο της τήξης των πάγων, που με τη σειρά τους οδηγούν στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας που, εκτός από πλυμμήρες, καταστροφές πόλεων και μνημέιων πολιτιστικής κληρονομιάς, θα οδηγήσει στη μείωση του πόσιμου νερού, καθώς το αλμυρό νερό θα μολύνει τα υπόγεια ύδατα σε αισθητό βαθμό. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί το φαινόμενο της ξηρασίας σε περιοχές του πλανήτη που ήδη πάσχουν από αυτό το πρόβλημα, κάνοντάς το εντονότερο, όπως και της μείωσης της στάθμης των ποταμών που αποτελούν πηγή ζωής, ειδικά σε φτωχότερες περιοχές του κόσμου (οι οποίες μολύνουν ελάχιστα το περιβάλλον).

Παράλληλα με την ξηρασία που προκαλείται από τη μείωση των βροχοπτώσεων, θα σημειωθεί ακι σημαντική αύξηση της υγρασίας, φαινόμενο το οποίο έχει ήδη παρατηρηθεί σε αρκετές χώρες. Έτσι, θα είναι πολύ πιο γρήγορη η εξάπλωση των κουνουπιών αλλά και η ταυτόχρονη μετάδοση ασθενειών που συναντώνται σε χώρες της τροπικής ζώνης, πολύ πιο έξω από αυτήν, χρησιμοποιώντας την ως μέσο.

Φανή Τσίτουρα, Γ' Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση