Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Τη Δευτέρα που πέρασε



10-11-2008, στο σχολείο μας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον αναπληρωτή καθηγητή του Ε.Μ.Π. κύριο Νικόλαο Τράκα.

Η ομιλία οργανώθηκε από το σχολείο μας με πρόθεση να γνωρίσουν οι μαθητές μας αλλά και εμείς, τις τελευταίες εξελίξεις-ανακαλύψεις στο χώρο της πυρηνικής φυσικής και της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων. Τόσο ο κύριος Τράκας όσο και εμείς έχουμε την άποψη πως η επιστημονική γνώση είναι κοινό κτήμα όλης της ανθρωπότητας, γι αυτό πρέπει να εκλαϊκεύεται και να μοιράζεται σε όλους, ώστε όλοι μας να έχουμε άποψη, ταυτόχρονα και ευθύνη, για τη χρήση της.

Ο Κύριος Τράκας μας μίλησε με τρόπο ζεστό και απλό. Γεμάτος ενέργεια έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ερωτήσεις των μαθητών και απάντησε σε κάθε απορία που του τέθηκε. Η ομιλία του είχε τίτλο «από τι είμαστε φτιαγμένοι;». Αναφέρονταν αρχικά στα στοιχειώδη σωματίδια, τις αλληλεπιδράσεις τους, στα σωματίδια φορείς των αλληλεπιδράσεων, στις προσπάθειες ενοποίησης των θεωριών, στις θεωρίες της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και χρωμοδυναμικής. Μετά μας μίλησε για τις πειραματικές μεθόδους έρευνας ξεκινώντας από το ιστορικό πείραμα του Rutherford φτάνοντας έως τους τεράστιους επιταχυντές και ανιχνευτές της εποχής μας. Αναφέρθηκε στους στόχους του μεγάλου πειράματος σύγκρουσης πρωτονίων που είναι έτοιμο να αρχίσει στο CERN. Διευκρινίσε διάφορες φήμες σχετικές με το πείραμα όπως για παράδειγμα οι υποτιθέμενοι κίνδυνοι και το πολύ υψηλό κόστος. Συγκεκριμένα μας διευκρίνισε ότι το έως τώρα κόστος του πειράματος αντιστοιχεί περίπου στο κόστος ενός αεροπλανοφόρου!!. Τελείωσε μιλώντας μας για τα επιτεύγματα που έχουν προκύψει από την διαδικασία προετοιμασίας του πειράματος και έχουν ήδη βρει εφαρμογές στην ιατρική, τους μαγνήτες, τα ηλεκτρονικά και το διαδίκτυο.

Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε που βρέθηκε κοντά μας και μοιράστηκε μαζί μας και με τους μαθητές μας τις γνώσεις του. Ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί μία ακόμα ευκαιρία για να τον συναντήσουμε. Ευχόμαστε και εμείς, όπως και αυτός, η επιστήμη να προοδεύει ώστε όλοι να νιώθουμε τη συγκίνηση της ανακάλυψης της ομορφιάς του κόσμου αλλά ταυτόχρονα αυτή η πρόοδος να γίνεται για το καλό της ανθρωπότητας.


Λαμία 12-11-2008. Δρ. Γ. Πανταζής, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση