Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Αλκοόλ και Κάπνισμα

ΠΟΤΟ
Στην εποχή μας τα περισσότερα μαγαζία σερβίρουν ποτά σε ανήλικους! Αυτό πρέπει να σταματήσει. Κανονικά υπάρχει ένας νόμος ο οποίος αναφέρει πως σε όλα τα μπαρ ο καθένας πρέπει να δείχνει την ταυτότητά του για να πιστοποιήσει πως είναι ενήλικος, πράγμα το οποίο δε γίνεται ποτέ. Απ' ό,τι βλέπουμε όμως ούτε και πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο! Γράψτε μας τα σχόλιά σας για να δούμε τη γνώμη σας.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Οι περισσότεροι σημερινοί νέοι καπνίζουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια έρευνα, το 60% είναι ανήλικοι. Και εδώ υπάρχει ένας νόμος ο οποίος αναφέρει πως απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων σε ανήλικους πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.

Το κάπνισμα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που σκοτώνει 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θεωρεί το κάπνισμα μια μεταδοτική ασθένεια που σκοτώνει 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μεταδίδεται δηλώνει η ΠΟΥ, δια μέσου της διαφήμισης, της προώθησης των προϊόντων και της χρηματοδότησης εκστρατειών που στόχο έχουν να προσελκύσουν στο κάπνισμα νέους και μη νέους ανθρώπους, με κάθε δυνατό φανερό και μη φανερό τρόπο.

Για τα επόμενα 20 χρόνια έχει υπολογισθεί από την ΠΟΥ ότι θα πεθάνουν από την ασθένεια του καπνίσματος 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 70% των θανάτων αυτών θα συμβούν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στον αιώνα που ζούμε θα πεθάνουν από το κάπνισμα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Επιπλέον,
νέα έκθεση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παθητικό κάπνισμα, το να βρίσκεται δηλαδή κανείς δίπλα σε έναν καπνιστή, είναι το ίδιο βλαβερό με το κάπνισμα και ότι ξεχωριστοί χώροι για καπνιστές και μη καπνιστές σε εστιατόρια και μπαρ, δεν φαίνεται να βοηθούν την κατάσταση.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, το παθητικό κάπνισμα περιέχει ένα σύνθετο μείγμα από περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, 50 από τις οποίες προκαλούν καρκίνο. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακές παθήσεις.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, 3 χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων και 46 χιλιάδες θάνατοι από καρδιοπάθειες, οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.
Πώς σας φαίνονται αυτά τα στοιχεία; Γράψτε μας τη γνώμη σας σχετικά με αυτό το θέμα

Νίκος Τσακίρης, Α' Λυκείου

πηγές:
http://www.voanews.com/greek/archive/2006-06/2006-06-28-voa5.cfm http://www.maxinewspaper.com/index.php?news=4631
http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=109508
http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=109508


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας για αυτή την ανάρτηση